Onze band met Turkije

Onze band met Turkije 9

Het wandkleed over Turkije.


Hatiralar is het Turkse woord voor herinnering. Met een expositie onder deze titel speelt Historisch Museum Deventer in op de landelijke viering van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije. Een achttiendelig borduurwerk, gemaakt door Deventer vrouwen van Turkse afkomst, verhaalt over hun komst naar Deventer in de jaren zestig. Achttien Deventenaren brengen hun bijzondere herinneringen aan Turkije in beeld met alledaagse voorwerpen of juist met een uniek voorwerp zoals een blinkende zilveren kris en een gekalligrafeerde handtekening van een Sultan.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, waarin de herinneringen aan Turkije zijn gebundeld. Prijs € 5,00. Op de zondagmiddagen 18 maart, 1, 15 en 29 april tussen 14-16 uur zijn deelnemende exposanten aanwezig om hun geëxposeerde herinnering toe te lichten en om rond te leiden over de tentoonstelling.

Achtergrond
In 1612 bood de Nederlandse gezant Cornelis Haga, namens de Republiek der Nederlanden, zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse Sultan aan. Turkije is momenteel voor Nederland een steeds belangrijkere handelspartner. Het handelsvolume tussen beide landen is de afgelopen tien jaar verdubbeld en een verdere toename ligt in de verwachting. Naast de economische banden is er ook sprake van een groeiende uitwisseling op cultureel en maatschappelijk gebied. En natuurlijk zijn beide landen op een bijzondere wijze met elkaar verbonden door de 380.000 Nederlanders van Turkse afkomst. Voor het volledige programma kijk op www.deventer.nl/internationaal.

Historisch Museum Deventer, Brink 56, 7411 BV Deventer, tel 0570-69 37 80 / 83, www.historischmuseumdeventer.nl, Open: di t/m za 10-17 uur, zondag 13-17 uur, Extra open: maandag 30 april 13-17 uur, Gesloten: maandag

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.