Piraten in Rotterdam

Zwartbaard. Illustratie van Arne Zuidhoek.


Piraten blijven fascineren. Denk maar aan het succes van de filmreeks van Pirates of the Carribean, maar ook aan het lezen van de stripboeken van Roodbaard vroeger. Maar piraten zijn ook onlosmakelijk verbonden met onze scheepvaartgeschiedenis. Al in de oudheid waren het gevreesde schurken op zee, maar ook nu nog vormen ze een grote bedreiging voor de scheepvaart en vreest menig kapitein deze gewelddadige criminelen. In Hollywood films, boeken en op tv wordt dikwijls een heel ander beeld van de piraat geschetst: de piraat als avontuurlijke held. Kapitein Haak, Long John Silver en Jack Sparrow spreken tot de verbeelding. In de nieuwe familie-expo ‘Echte piraten’ zet het Maritiem Museum Rotterdam de Hollywoodmythe af tegen de harde realiteit. Omringd door kanonnen, vechtende piraten en kletterende zwaarden komt de bezoeker stap voor stap achter het verhaal van de echte piraat.

Jack Sparrow versus Grote Pier
Het beeld dat we van piraten hebben is dikwijls gebaseerd op stereotypen en clichés. Scènes uit Pirates of the Caribbean zouden bijna doen vergeten dat ook ons land piraten heeft gekend. In de middeleeuwen en de eeuwen daarna wemelt het er van. Een van hen is Grote Pier uit Friesland. Hij stapt in het piratenleven nadat zijn huis is verwoest en zijn vrouw en zoon zijn vermoord door de Hertog van Saksen. Deze ‘Schrik van de Zuiderzee’ kaapt tussen 1515 en 1518 een groot aantal schepen van de Hollandse vloot op de Zuiderzee en vormt het bewijs dat er wel degelijk Nederlandse piraten hebben bestaan.

Helden of schurken?
Het is niet eenvoudig om een objectief oordeel te vormen over piraten. Is het een op geld beluste crimineel of juist een maritieme Robin Hood? In de tijd van Piet Hein gaf de overheid kaperbrieven uit die de bezitter van de brief het recht gaf om schepen van vijandelijke mogendheden aan te vallen en leeg te roven. Ook Piet Hein bezat een dergelijke kaperbrief en hij verwierf een fortuin toen hij de Spaanse Zilvervloot veroverde in september 1628. Hij vulde daarmee een groot deel van de schatkist van de Republiek. Dat maakte hem tot held in Nederland, maar of de Spanjaarden daar ook zo over dachten?

Kennistest
De tentoonstelling vraagt om actie van de bezoeker. Je moet kiezen. Wat is waar? Van begin tot het eind is het opletten geblazen, want je route wordt bepaald door de keuzes die je maakt. Elke deur die je opent brengt nieuwe, verrassende inzichten. Omringd door vechtende piraten, kanonschoten, zwaarden en piratenschepen komt de bezoeker stap voor stap dichter bij de werkelijkheid rondom echte piraten.

Feestelijke opening
Op zondag 25 maart is de feestelijke opening van de familietentoonstelling ‘Echte piraten’. Die dag komt de geschiedenis tot leven met echte piraten, sterke verhalen, zeemansliederen, workshops zwaardvechten en een optreden van jeugdmuscicalgroep Hakunamatata met piratenliedjes. De tentoonstelling is te zien tot en met 10 maart 2013 en is geschikt voor kinderen van 8-12 jaar met hun (groot)ouders.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.