Uitdaging: 12.000 km fietsen

Uitdaging: 12.000 km fietsen 8

Fietsen tijdens de vakantie. Foto: Elkedagvakantie


Toe aan een nieuwe uitdaging? Denemarken beschikt over ruim 12.000 kilometer bewegwijzerde fietspaden. Hiervan is ca. 4.000 kilometer verdeeld over elf nationale fietsroutes. Deze routes verbinden diverse delen van Denemarken met elkaar en staan op fietskaarten aangegeven. Ze voeren langs de meeste grote steden en gaan eveneens langs bezienswaardigheden en attracties. Daarbij wordt de pure natuur als een bijzonder grote attractie gerekend. Daarnaast is er ook nog een aantal Europese fietsroutes dat Denemarken aandoet.

In Denemarken kun je per fiets naar alle hoeken van het land. Denemarken kent namelijk een fijnmazig en goed bewegwijzerd fietspadennet. Er zijn lokale, regionale en nationale fietsroutes. Iedereen kan de routes in Denemarken fietsen. Er zijn geen hoge bergen en diepe dalen. Het land is over het algemeen licht glooiend. De heuvels die er zijn kunnen gemakkelijk per fiets gereden worden. En: in het Deense eilandenrijk fiets je vaak met zeezicht.

Nationale fietsroutes
De nationale fietsroutes zijn aangeduid met rood-witte nummers van 1 tot 12 (nr 11 bestaat niet) op een blauwe achtergrond. De noord-zuid lopende routes hebben een oneven nummer, de oost-west gaande routes hebben een even nummer. Het totale routenet heeft een lengte van 3.675 km en de duidelijke bordjes langs het traject maken het gemakkelijk de routes goed te volgen. Omdat kaartlezen op de fiets enige handigheid vereist kan dankzij de bewegwijzering toch gemakkelijk de juiste weg worden gevonden.

Lengte van de routes
De lengte van de verschillende nationale fietsroutes varieert van 230 tot 650 kilometer. Een uitzondering vormt route 10. Dit is een rondje Bornholm, het Deense eiland in de Oostzee. De Bornholm-route heeft een lengte van slechts 105 kilometer. De meeste nationale routes kunnen in een tijdsbestek van 8 tot 10 dagen worden afgelegd. Alleen route 5, de Oostkustroute, zal voor sommige fietsvakantiegangers een iets langere tijd in beslag nemen. Deze route heeft namelijk een lengte van 650 kilometer.

Europese routes
Het fietsland Denemarken wordt doorkruist door vier Europese fietsroutes. Eén daarvan is de Hærvejen (Heerweg), een oude pelgrimsroute die loopt tussen de oude Koningsstad Viborg in Midden-Jutland en het Duitse Wedel/Hamborg en al bestond voordat er rijwielen ontworpen waren. Voor meer informatie over deze route, zie www.haervej.dk.
De drie andere zijn door de toeristenbureaus van Denemarken gedoopt tot de ‘Fyrtårnrute’ (vuurtorenroute). Dit zijn de Noordzeeroute, de Oostzeeroute en de route Kopenhagen-Berlijn. Hieronder vind je de beschrijving van deze drie routes.

Noordzeeroute
De Noordzeeroute (North Sea Cycle Route) heeft een lengte van ongeveer 6.000 km en gaat voornamelijk langs de Noordzeekust. Die kust is heel gevarieerd: van strand tot rots, van visserij tot levendig strandleven. Vele aspecten van de Noordzeekust kun je onderweg beleven. In Denemarken, Noorwegen, Schotland, Engeland en Nederland is de Noordzeeroute aangegeven als Nationale route 1. Het Deense deel gaat langs de westkust van Jutland; het is één van de meest populaire nationale fietsroutes van Denemarken. De Noordzeeroute komt ook in het pittoreske Skagen en Grenen waar de twee zeeën Kattegat en Skagerrak bij elkaar komen, in het noordelijkste puntje van Denemarken.
Kijk voor meer informatie op www.northsea-cycle.com.

Oostzeeroute
Het eilandengebied in het zuiden van Denemarken is één van de meest attractieve fietsgebieden van Denemarken. Het landschap is een mozaïek van zeeblauwe fjorden, baaien, eilandjes, schiereilandjes en groene velden. Het gebied is licht glooiend en biedt voortdurend mooie vergezichten. Het klimaat in deze streek is doorgaans vrij zacht.
Al deze ‘schoonheden’ komen voor in route 8 en in de regionale Sydhavsruten. Deze trajecten zijn in een groter verband gezien onderdeel van de Europese Baltic Sea Cycle Route (8.000 km). Daarom heet de route 8 ook in het zuidelijke eilandengebied van Denemarken al Oostzeeroute.
Er is een gids verschenen met een overzicht van de bewegwijzerde nationale, regionale en lokale fietsroutes. Er kan in dit gebied van eiland naar eiland een tocht van zo’n 800 kilometer gemaakt worden; er is ook een route, die de kust van Zuid-Seeland, Funen en het oosten van Jutland volgt.
Kijk voor meer informatie op www.bikeandsea-denmark.com.

Kopenhagen – Berlijn
De twee eerder genoemde routes zijn beide ‘rondjes’, maar de overige beschreven routes gaan van west naar oost of van noord naar zuid. Dat is bijvoorbeeld van toepassing op de route van de Noordkaap naar Malta (ongeveer 6.000 km), die via Kopenhagen en Berlijn gaat. Deze twee steden worden in een gratis brochure beschreven. De route gaat ook langs de oostkust van Seeland met Stevns Klint, de eilanden Møn en Bogø. En via de mooie oostkust van Falster met de schilderachtige beuken op het strand naar de meest zuidelijke punt van Denemarken: Gedser. Deze tocht is 255 kilometer. Wat verder, de Oostzee overgestoken, kom je in Duitsland. Daar wacht een mooie tocht van 380 kilometer door Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg. Kijk voor meer informatie op www.bike-berlin-copenhagen.com.

Meer informatie over fietsen in Denemarken: www.visitdenmark.nl/fietsen

0

One Response

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.