Van kluizenaarscel tot werelderfgoed

De bekende bibliotheek van St. Gallen.


Het begon in het jaar 612 met een kluizenaarscel van de Ierse monnik Gallus en na de stichting van een klooster groeide het geheel uit tot de huidige stad St. Gallen. De kloosterwijk behoort tot het Unesco werelderfgoed. Dit jaar viert de stad zijn veertienhonderdjarig bestaan met tal van culturele evenementen en de opening van het nieuwe Gallus-wandelpad vanaf de Bodensee.

De monnik Gallus reisde eind 6de eeuw vanuit Ierland naar het vasteland van Europa. Zijn missiereis voerde hem langs de Rijn uiteindelijk naar het gebied rond de Bodensee. Hij besloot er te blijven en richtte er een kluizenaarscel in. Honderd jaar later werd op die plek een abdij gesticht die naar hem werd vernoemd. In de daaropvolgende eeuwen groeide de stad verder uit. De wijk rond de barokke kathedraal en de rococo-bibliotheek met zijn kostbare geschriften staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Jubileumactiviteiten
Op 20 april wordt het startschot van het jubileumjaar gegeven. Je kunt naar een kleinkunstfestival in de kloosterwijk, een bont feest in de binnenstad en zelfs een meditatieve Gallusnacht beleven. Een blijvende attractie is te zien in de Mülenenkloof bij de stad, waar indertijd de monnik Gallus neerstreek. Hier komen installaties van een internationaal gezelschap kunstenaars te staan die herinneren aan zijn persoon. Verder krijgt de kloosterwijk een nieuw bezoekerscentrum. Op een rondleiding door de wijk kun je onder andere de schitterende Stiftsbibliothek bezichtigen, die zeer rijk versierd is en geldt als een van de belangrijkste ter wereld. Er worden meer dan 2000 originele middeleeuwse geschriften en 170.000 boeken bewaard. Tijdens het Gallusjaar zijn er zeldzame boekversieringen tentoongesteld die inzicht verschaffen in het leven en de legenden rond zijn figuur. Diverse musea besteden eveneens aandacht aan het jubileum. Het Museum voor Historie en Volkenkunde doet dat met de expositie “Gallus: cultus, kitsch, karikatuur”, het Natuurmuseum stelt de beer centraal die in de Galluslegende voorkomt en het Textielmuseum presenteert de pracht en praal van kerkelijke textielkunst, die de rol van St. Gallen als belangrijke textielstad onderstreept.

Galluspad
Wie na zoveel cultuur de benen eens wil strekken kan in de sporen van Gallus treden op het zojuist geopende Galluspad, een nieuwe lokale route in het wandelnetwerk van SwitzerlandMobility. De 16 kilometer lange wandeling begint in het plaatsje Arbon (397m) aan de Bodensee, kanton Thurgau. Bij de kapel staat de Gallussteen met een voetafdruk van de monnik. De route volgt de oever van het meer tot Steinach en stijgt dan geleidelijk min of meer langs de gelijknamige rivier door bos- en weidelandchap richting St. Gallen. Je passeert ook het begin van de Mülenenkloof met de nieuwe kunstwerken en via de kloosterwijk bereik je het eindpunt van de tocht, het station van St. Gallen (669m). De route is uiteraard ook in omgekeerde volgorde te lopen; in beide gevallen neemt hij ongeveer 4 uur in beslag.

Meer informatie
www.stgallen-bodensee.ch, www.gallusjubilaeum.ch, www.wanderland.ch

Overzichtsfoto van St. Gallen

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.