Wenen in de ban van Klimt

'De Kus', een van de bekendste schilderijen van Klimt.


Dit jaar is het 150ste geboortejaar van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt (1862 – 1918) en ter gelegenheid hiervan organiseert WienTourismus – het Weens verkeersburo – een speciaal herdenkingsjaar. Tot oktober 2012 worden acht tentoonstellingen georganiseerd met werken van de schilder waaronder een overzichtstentoonstelling in de Belvedere en het Albertina museum toont een omvangrijke collectie van zijn tekeningen. Ook is er een speciale Klimt rondwandeling door Wenen uitgezet. Voor actuele informatie raadpleeg www.klimt2012.info.

PR manager Jürgen Weber van WienTourismus schildert een rooskleurig beeld voor toeristen die op een stedentrip gaan: ‘Het Klimt jaar is een uitgelezen kans voor  kunstliefhebbers om in de ziel van Klimt te kruipen en zich te laten onderdompelen in zijn omvangrijk oeuvre – tevens betekent een bezoek een hernieuwde kennismaking met onze snel vernieuwende stad.’ Talrijke musea en galerieën organiseren in het kader van het themajaar bijzondere tentoonstellingen die mooi over het hele jaar verspreid worden.

Het Leopold museum weidt onder de naam ‘Klimt’s Travels’ een tentoonstelling aan zijn reizen van tot 11 juni  2012 ( www.leopoldmuseum.org)  en het Albertina pakt fors uit met ruim 400 tekeningen: Klimt: Drawings, 13 maart – 17 juni 2012, www.albertina.at.

In het Austrian Theater Museum wordt van 10 mei – 29 oktober 2012 de tentoonstelling  ‘Against Klimt. Nuda Veritas and her Defender Hermann Bahr’ ( www.khm.at) georganiseerd en in het Wien Museum ‘Klimt. The Wien Museum Collection’ van 16 mei-16 september 2012, www.wienmuseum.at

Ruim 350 objecten en voorwerpen – waaronder veel kant en borduurwerk dat in bezit was van Klimt’s vriendin Emilie Flöge – worden tentoongesteld in het Österreichisches Museum für Volkskunde/Austrian Folklore Museum on de naam ‘Objects in Focus – The Emilie Flöge Fabric Sample Collection’ van 24 mei – 14 oktober 2012, www.volkskundemuseum.at

Klimt was aangesloten bij het Künstlerhaus in en hier zijn  van 6 juli-2 september  2012 vele documenten, brieven en foto’s te zien tijdens de ‘Klimt and the Künstlerhaus’ tentoonstelling, www.k-haus.at.

In 2010 noteerde Wenen met 10.9 miljoen overnachtingen een nieuw record (+ 10.3% in vergelijking met 2009). Het aantal toeristen dat wereldwijd de stad bezocht bedroeg 4.9 miljoen en was daarmee een plus van 11.2%. Het internationale onderzoeksbureau Mercer riep Wenen in 2009 en 2010 uit tot meeste leefbare stad ter wereld van alle onderzochte 221 metropolen. Verleden jaar bezochten 71,037 Nederlanders Wenen met in totaal 182.119 overnachtingen. Volgens onderzoek staat Wenen bij Nederlandse bezoekers na steden als Londen, Berlijn en Parijs op de achtste plaats als populaire stedentrip. Het merendeel van het Nederlands bezoek komt in de maanden mei, juli en augustus. Gemiddeld leeftijd van de Nederlandse toerist is 44 jaar en bezoekt de stad vanwege het plezierige karakter, de gastvrijheid en de veiligheid. 63% bezoekt Wenen als koppel.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.