10 uit tips in Duitsland

Het nieuwe Willy Brandt Airport in Berlijn

Ben je van plan om in 2012 een bezoek te brengen aan Duitsland? Dan heeft elke dag vakantie hier een heel handig lijstje met de leukste dingen die Duitsland te bieden heeft.

1 Lifestyle | Wijn
Duitse wijn is in opmars. In Nederland steeg de afzet in de laatste vijf jaar met bijna 50 procent. Hoogste tijd om het terroir te ontdekken waar al die lekkere rieslings en spätburgunders vandaan komen. In 2012 brengt het Duits Verkeersbureau dertien Duitse wijngebiedenin kaart, waar wijnbouw al eeuwenlang een vast onderdeel van de cultuur is. Hier is het volop genieten van de natuur, streekgerechten en knusse wijnhotelletjes.

2 Design | Huis van Oranje
Op 26 april 2012 opent Schloss Oranienbaum, een van de officiële huizen van Oranje, zijn deuren voor het grote publiek. Met de tentoonstelling Dutch Design – Huis van Oranje staat het paleis een half jaar in het teken van hedendaags Nederlands ontwerp. Ook zijn er objecten uit het Koninklijk Huisarchief te zien. Te midden van Delfts blauwe tegelwanden en koninklijke portretten komt de bloeiperiode van het paleis weer tot leven.

3 Kunst | dOKUMENTA 13
In 2012 zijn de ogen van de internationale kunstwereld op Kassel gericht. Van 9-6 t/m 16-9 vindt in Kassel de dOCUMENTA plaats, de grootste tentoonstelling ter wereld op het gebied van hedendaagse kunst. In 1955 ontstond de dOCUMENTA als een forum voor wat de nazi’s ontaarde kunst hadden genoemd: Duitslands verzoening met het modernisme. Een groot deel speelt zich overigens af in de buitenlucht, zoals in het barokke Karslaue Park.

4 Actief | Wintersport
Nederland ontdekt skiën naast de deur! Komend seizoen is Duitsland volgens de ANWB voor het eerst de tweede wintersportbestemming voor Nederlanders. Hoe dat komt? Duitsland is voordelig én dichtbij. Toch zonde om twee vakantiedagen in de auto door te brengen, als je in Duitsland op de dag van vertrek al op de latten kunt staan. Met tien wintersportregio’s om uit te kiezen is er voor elk wat wils: van beweeglijke dreumes tot kwieke 65-plusser.

5 Kunst | Dürer
Nürnberg wijdt dit jaar aan een van zijn beroemdste inwoners: de schilder Albrecht Dürer (1471-1528). Het Germanische Nationalmuseum initieert met Der frühe Dürer (24-5 t/m 2-9) de grootste Dürer-tentoonstelling van de afgelopen 40 jaar. Nog meer Dürer in het tot museum omgebouwde vakwerkhuis, waar de schilder tot zijn dood woonde en werkte. Met het Jahr der Kunst viert Nürnberg ook dat de Akademie der Bildenden Künste 350 jaar bestaat.

6 Cultuur | Frederik de Grote
In 2012 is het 300 jaar geleden dat Frederik de Grote werd geboren, een van de meest markante figuren uit de Duitse geschiedenis. Het Duits Verkeersbureau grijpt het jubileum aan om Duitsland te promoten als bestemming voor cultuur en muziek. De verlichte vorst van Pruisen was namelijk een groot kunstliefhebber en componeerde zelf muziek. De geboortedag van der Alte Fritz wordt gevierd met diverse concerten, een tentoonstelling en zelfs een musical.

7 Muziek | 800 jaar Thomaner
Een van de beroemdste jongenskoren ter wereld, het Thomanerchor uit Leipzig, viert in 2012 zijn 800-jarig bestaan. Voor het Duits Verkeersbureau aanleiding om Leipzig als muziekstad en Duitsland als cultuur- en muziekland verder op de kaart te zetten. Van 1723 tot 1759 was Johann Sebastian Bach aan het koor verbonden. Dit jubileum wordt in Leipzig én elders omlijst door muzikale evenementen en meerdere exposities.

8 Vliegen | Willy Brandt Airport
Op 3 juni 2012 is het zover: de nieuwe luchthaven Berlijn-Brandenburg wordt feestelijk geopend. De hypermoderne Willy Brandt Airport – vernoemd naar de oud-bondskanselier – vervangt daarmee de de oude luchthaven Berlin-Schönefeld ten oosten van de stad én de luchthaven Tegel in West-Berlijn, die nog tot juni in gebruik is. De prima infrastructuur garandeert een goede bereikbaarheid over het spoor, de weg en… via de lucht.

9 Business | Meetings made in Germany
In 2012 brengt het Duits Verkeersbureau Duitsland als zakenreisbestemming voor het voetlicht. Als gastheer voor MICE (meetings, incentives, congressen en events) heeft Duitsland met zijn moderne vergaderzalen, piccobello boardrooms, professionele service en elegante hotels een goede reputatie opgebouwd. Ook de prettige prijs-kwaliteitverhouding en goede infrastructuur kunnen doorslaggevend zijn bij de locatiekeuze.

10 Kids | Karl May
Het houdt niet op: 100 jaar geleden stierf Karl May, bekend van de spannende verhalen over Winnetou en Old Shatterhand. Met tentoonstellingen, Festspiele en voorleesavonden wordt Duitslands best gelezen schrijver (100 miljoen verkochte boeken) herdacht. In het westernstadje Tombstone in Arizona opent zelfs een Karl May Museum, dat nauw zal samenwerken met het aan de schrijver gewijde museum in zijn woonplaats Radebeul in Saksen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.