Bekijk de Blokkendam Maasvlakte 2 van dichtbij

De bouw van de blokkendam op de Maasvlakte 2

Op zaterdag 28 april is FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, geopend voor een themadag. Je kan namelijk de blokkendam die de Maasvlakte 2 beschermd van dichtbij bekijken. Daarnaast zijn er op de dag zelf ook lezingen en staat de dag in het teken van alles wat met de blokkendam te maken heeft. Ook in FutureLand veranderd er wat na die zaterdag, het treintje verdwijnt en er komt een touringbus voor in de plaats om de excursies te doen.

De blokkendam bestaat uit precies 19.558 betonblokken van 2,5 x 2,5 x 2,5 meter, elk met een gewicht van ruim 40 ton, en zijn stuk voor stuk nauwkeurig ingebouwd. De harde zeewering van Maasvlakte 2 bestaat onder andere uit een 3,5 km lange dam van betonblokken die bescherming biedt tegen stormen die maximaal eens in de 10.000 jaar voorkomen. Voor de bouw van deze dam is de Blockbuster ingezet. Deze speciaal aangepaste E-crane plaatste de betonblokken en waterbouwsteen tot 60 meter uit het hart van de kraan met een precisie van 15 centimeter. De Blockbuster heeft zijn werk inmiddels afgerond, maar is tijdens de themadag nog wel van dichtbij te bekijken. Normaal gesproken is dit afgesloten terrein alleen toegankelijk voor werklui.

FutureLand Express gaat XL
Vanaf 28 april krijgt de FutureLand Express een nieuw jasje en verandert van ‘treintje’ in een grote bus. De functie blijft hetzelfde: een bijzondere rondrit over het nieuwe land van Maasvlakte 2 onder begeleiding van een voorlichter. De FutureLand Express XL staat om 12:00 en 15:30 uur klaar voor een rondrit naar het nieuwste stuk Nederland. Voor een rit à € 5,50 per persoon kan worden ingeschreven via de website: www.futureland.nl. Passagiers van de FutureLand Express moeten minimaal tien jaar oud zijn.

Praktische informatie en aanmelden
FutureLand is op zaterdag 28 april voor iedereen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Bezoekers die graag willen deelnemen aan een busexcursie kunnen zich aanmelden via [email protected](let op: beperkt aantal plaatsen beschikbaar). FutureLand is gratis toegankelijk, kosten voor deelname aan de busexcursie zijn €3,50 per persoon. Voor de lezingen kan niet van tevoren worden ingeschreven. Op de dag zelf zijn gratis kaartjes te verkrijgen bij de balie.

Programma themadag ‘Blokkendam klaar!’ zaterdag 28 april
11.00 uur FutureLand open

12.00 uur Reguliere rondrit FutureLand Express XL
Programma A Blokkendam klaar!
12.00 – 12.30 uur Lezing harde zeewering
12.30 – 13.00 uur Lezing Blockbuster
13.15 – 14.15 uur Busexcursie harde zeewering
Programma B Blokkendam klaar!
13.00 – 13.30 uur Lezing harde zeewering
13.30 – 14.00 uur Lezing Blockbuster
14.15 – 15.15 uur Busexcursie harde zeewering

15.30 uur Reguliere rondrit FutureLand Express XL

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.