Dag van de Duitse Taal

De Brandenburger Tor in Berlijn

Vandaag is de Dag van de Duitse Taal. In Nederland doen scholen, gemeenten en bedrijven mee aan deze dag. In het Deltion College in Zwolle is daarom van 16 t/m 25 april een tentoonstelling te zien over het Unesco-Werelderfgoed in Duitsland te zien. Dit jaar viert UNESCO het 40-jarig bestaan van het Werelderfgoedverdrag.

Duitsland telt 36 bezienswaardigheden die tot het UNESCO-Werelderfgoed behoren. Stuk voor stuk toeristische highlights die de veelzijdigheid van het land weerspiegelen. Daarbij gaat het niet alleen om gebouwen, ook bijzondere natuurverschijnselen hebben een plek op de lijst gekregen, zoals de fossielengroeve Messe, de Waddenzee en de vijf beukenbossen die Duitsland rijk is.

Bij een enkel UNESCO-Werelderfgoed heeft de mens de natuur een handje geholpen: zoals in het obere Mittelrheintal met zijn beroemde burchten en terrasvormige wijnbergen. Andere voorbeelden zijn het Muskauer Park aan de Duits-Poolse grens en het in Engelse stijl aangelegde Gartenreich Dessau-Wörlitz. Ook bij het ensemble van Sanssouci en de kastelen Augustusburg en Falkenlust in Brühl vormen tuinen en paleis een harmonieus geheel.

Van barok tot Bauhaus

De bekende theoloog Maarten Luther heeft zijn sporen nagelaten in Wittenberg, Eisleben en de Wartburg. Een bezoek aan zijn geboortehuis en de slotkerk waar hij zijn stellingen op de deur timmerde, geven een goed beeld van zijn sobere leven. Bijna frivool steekt daar de in rococostijl gebouwde Wieskirche in Pfaffenwinkel bij af, die beschikt over een grote collectie van sacrale kunst uit verschillende tijdperken. Minstens zo sierlijk is het laat-barokke residentiepaleis in Würzburg. De esthetische voorkeuren van de vroegere wereldlijke macht komen terug in de barokke gebouwen en tuinen van de Pruisische paleizen in Potsdam. In de eerste helft van de 20e eeuw verrezen betaalbare woningen voor het sterk groeiende aantal arbeiders in de steden. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Siedlungen der Berliner Moderne. Sommige zijn ontworpen in de stijl van de Neue Sachlichkeit. Meer moderne architectuur is te vinden in Weimar en Dessau: de gebouwen van het Bauhaus, de door Walter Gropius opgerichte academie die na de Eerste Wereldoorlog voor een revolutie op het gebied van architectuur en design zorgde.

Intellectueel & industrieel ergoed

Dankzij de literaire en wetenschappelijke nalatenschap van Goethe, Schiller en Herder kan Duitsland zich het land van dichters en denkers noemen. Het klassieke Weimar geldt hier als het epicentrum. Duitsland staat echter ook voor industrie. In de Völklinger Hütte en de Zeche Zollverein in Essen is zichtbaar hoe de staal- en steenkoolwinning zorgden voor werkgelegenheid en welvaart in deze regio’s. In de ertsmijn Rammelsberg bij Goslar komt de eeuwenoude mijnbouw weer tot leven. Het waterenergiesysteem van de Oberharzer Wasserwirtschaft staat sinds 2010 op de lijst van het UNESCO-Werelderfgoed. Vorig jaar werd daar ook de meer dan honderd jaar oude Fagus-fabriek in Alfeld – eveneens een ontwerp van Walter Gropius – aan toegevoegd.

Terug in de tijd

Wie echt ver terug gaat, komt vanzelf uit bij de prehistorische paalwoningen (4300 en 800 v. Chr.) rond het Bodenmeer en het Starnberger meer, die deel uitmaken van een grensoverschrijdende UNESCO-bezienswaardigheid in het Alpengebied. Ten slotte komt 6.000 jaar geschiedenis samen in de vijf musea die op het Museumsinsel in Berlijn te vinden zijn.

De tentoonstelling, die bestaat uit 33 afbeeldingen van de Duitse fotograaf Hans J. Aubert, is t/m 25 april onder schooltijd voor het publiek toegankelijk. Voor meer informatie kijk op de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.