Festival top 10

Festival top 10 9

Sziget 2011

Het festivalseizoen is weer begonnen! Een zomer zonder een festival bezocht te hebben is geen zomer. Daar houd ik me dan ook al jaren aan. Om de wat minder ervaren festivalganger op weg te helpen of de hele ervaren festivalganger wat nieuwe ideeën te geven heb ik een lijstje gemaakt. Dit is een top 10 van de beste festivals ter wereld van Elke Dag Vakantie.

1. Sziget – Boedapest, Hongarije 6 – 13 augustus
Nu kan ik uit ervaring spreken, wat een geweldig festival. Het is zo’n 1300 km rijden vanaf Nederland en het festival wordt gehouden op een eiland in de hoofdstad Boedapest. Wat dit festival anders maakt dan andere is de lengte, het programma duurt 7 dagen. Als je met de trein of bus gaat kom je op zaterdag aan en ga je anderhalve week later op maandag weer terug naar huis. Dat is een lange zit op een festival. Maar in Hongarije is dat te doen. Je kan namelijk heel makkelijk in de binnenstad komen vanaf het festival en daar hebben ze badhuizen (heel handig want douchen op het festivalterrein is een drama) en je kan er genieten van de mooie binnenstad. Daarnaast is alles goedkoop, in ieder geval voor Nederlandse begrippen. Je hebt een goed bord avondeten voor omgerekend €2. Het festival staat bekend om zijn diversiteit in optredens en aandacht voor kunst. Vorig jaar stond Prince, Kasabian, Pulp en The Chemical Brothers op het podium. Dit jaar is de 20ste editie en daar maken ze een feestje van. Als je kan, is Sziget een echte aanrader. Voor meer informatie, kijk op de website.
Aantal bezoekers vorig jaar: 385.000

2. Benicassim festival – Castellon, Spanje 12 – 15 juli
De volle naam van dit festival is Festival Internacional de Benicàssim maar wordt simpelweg afgekort naar FIB. Het terrein ligt bij een strandplaatsje in Spanje en het vierdaagse festival vindt jaarlijks plaats. Ze focussen zich voornamelijke op rock, pop en elektronische muziek, maar de laatste jaren zijn er ook andere dingen bijgekomen. Zo zijn er nu vertoningen van korte films en worden er modeshows gehouden. Het festival is dichtbij het strand en de optredens beginnen pas later op de dag. Daarnaast komen er vooral veel jongeren. Mede door al deze dingen is het festival uitgeroepen tot een van de beste van Europa. Kijk op de website voor meer informatie.
Aantal bezoekers vorig jaar: 200.000

3. Glastonbury – Glastonbury,  Engeland 26 juni 2013
Het grootste muziekfestival van Engeland: Glastonbury. Maar zo is het niet begonnen. In 1970 was het een kleinschalig festival met maar 1500 bezoekers, de toegangsprijs was 1 pond. Na 40 jaar is het uitgegroeid tot een festival dat bekend staat om een geweldige line-up (vorig jaar: U2, Beyoncé en Radiohead). Dat is niet het enige wat Glastonbury te bieden heeft, er zijn ook dans-, cabaret- en circusvoorstellingen. 1 keer in de 5 jaar wordt het festival overgeslagen om de natuur de kans te geven te herstellen. Laat 2012 nou net dat jaar zijn. Dit jaar gaan kan dus niet maar dit festival is zeker iets voor je bucket list. Op de website kun je alvast je kaartje reserveren voor 2013.
Aantal bezoekers vorig jaar: 137.000

4. Lowlands – Biddinghuizen, Nederland 17 – 19 augustus
Het is ongelofelijk, dit jaar was het festival binnen twee uur uitverkocht. Ongekend, maar terecht want de sfeer die Lowlands neerzet heb ik op weinig andere festivals gevoeld. Dit driedaagse festival, eigenlijk 4 want het feestje begint donderdagavond al, is een absolute aanrader voor iedere festivalliefhebber. Het vind plaats op het  het evenemententerrein van Walibi World in Biddinghuizen, in Flevoland. Op het festival zijn onderwerpen als duurzaamheid, literatuur, politiek en wetenschap belangrijk. De line-up vorig jaar was niet mis en beloofd nog wat voor deze editie. Naast muziek zijn er ook theater, dans, literatuur, film en straattheater voorstellingen. Jammer genoeg is deze editie dus al uitverkocht maar ik zou volgend jaar stipt op tijd klaar gaan zitten om een kaartje te bemachtigen. Het is de moeite zeker waard. Voor meer informatie kijk op de website.
Aantal bezoekers vorig jaar: 45.000

5. Rock Werchter – Werchter, België 28 juni – 1 juli
Misschien wel het bekendste festival van België. Dit vierdaagse festival wordt vanaf 1975 gehouden. Het terrein bestaat uit een hoofdpodium en twee overdekte tenten. In tegenstelling tot andere festivals zijn de campings niet op het festival zelf maar zijn het campings uit de buurt. Je kan wel gewoon een combiticket kopen (toegang tot het festival en recht op een campingplek). Rock Werchter investeert zwaar in het terugdringen van zijn ecologische voetafdruk. Je krijgt bijvoorbeeld muntjes als je een bepaald aantal bekers inlevert, meer festivals doen dat, maar het helpt tegen milieuvervuiling. Ook in tegenstelling tot andere festivals draait Rock Werchter vooral om muziek. Dit jaar komen onder andere Florence + the Machine, Snow Patrol en de Red Hot Chili Peppers. Voor meer informatie ga naar de website.
Aantal bezoekers vorig jaar: 130.000

6. EXIT Festival – Novi Sad, Servië 12 – 15 juli

Dit festival heeft een bijzondere locatie. Het wordt namelijk gehouden bij het Petrovaradin Fort bij de Servische stad Novi Sad. Ook de geschiedenis van dit festival is bijzonder, het is in 2000 begonnen als protest tegen president Milosevic. De protesten duurden meer dan 100 dagen en er kwamen veel muzikanten spelen om hun steun te betuigen. Nadat Milosevic vertrokken was werd besloten om er een jaarlijks festival van te maken om de protesten te herdenken. Het festival staat bekend om een goede line-up in het verleden verzorgden onder andere Iggy & The Stooges, The White Stripes, Fatboy Slim, Franz Ferdinand optredens.Het goede nieuws is dat er nog wel kaarten te krijgen zijn! Voor meer informatie ga naar de website.
Aantal bezoekers vorig jaar: 340.000

7. Rock am Ring – Adenau, Duitsland 1 – 3 juni
Dit festival is voor het eerst georganiseerd in 1985. Het was eigenlijk de bedoeling dat dit een eenmalig evenement zou zijn. Maar het was zo’n groot succes met 75.000 bezoekers dat er besloten is dat het jaarlijks terug zou keren. Het is alleen in 1989 en 1990 niet gehouden omdat de bezoekersaantallen in 1988 heel erg tegen vielen. Sinds 1991 is Rock am Ring het grootste muziekfestival van Duitsland. Het festival duurt drie dagen. Om te kamperen kun je terecht bij campings die om het festivalterrein liggen. Voor meer informatie ga naar de website.
Aantal bezoekers vorig jaar:  84.000

8. Rokskilde – Kopenhagen, Denemarken 5 – 8 juli
Met zijn bezoekersaantallen is Rokskilde een grote in Europa. Het vierdaagse festival wordt gehouden aan het zuidwesten van Kopenhagen. Er komen bezoekers uit heel Europa op dit festival af. Dit festival is uniek omdat het niet commercieel is, het wordt grotendeels draaiende gehouden door vrijwilligers. Er zijn 25.000 vrijwilligers die een paar dagen werken en in ruil daarvoor mogen ze gratis naar het festival. De opbrengst gaat naar goede doelen. Elk jaar wordt er een thema gekozen dat te maken heeft met het goede doel waar de meeste opbrengst heen gaat. Ga voor meer informatie naar de website.
Aantal bezoekers vorig jaar: 100.000

9. Burning man – Nevada U.S.A 27 augustus – 3 september
Misschien heb je de aflevering van 3 op reis gezien waar Dennis naar Burning Man gaat. Dan heb je wel door wat een bijzonder festival dit is. Het vindt midden in de Black Rock Dessert plaats. Het festival wordt altijd afgesloten met het verbranden van een Wiker man, daarom heet het Burning Man. Deelnemers omschrijven het festival als een experimentele samenleving. Er is bijna geen eten en drinken te krijgen, dat moet je allemaal zelf meenemen. Het idee achter dit festival is dat je jezelf kan uiten. Iedereen die de toegangsprijs kan betalen is welkom. Meer informatie is te vinden op de webiste.
Aantal bezoekers vorig jaar: 51.525

10. Rock Al Parque – Bogota, Colombia 30 juni – 2 juli
Het is het grootste festival van Zuid-Amerika. Dit driedaagse festival bestaat sinds 1995. Er komen grote internationale rockgroepen, maar er treden ook veel Zuid-Amerikaanse groepen op. Het festival is gratis. Voor meer informatie kijk op de website.
Aantal bezoekers vorig jaar: 320.000

One Response

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.