Klein verzet in Utrecht

Zendapparatuur uit de Tweede Wereldoorlog

Het Volksbuurtmuseum heeft een nieuwe kleine expositie  “De Verborgen Oorlog”. Hier zijn allemaal voorwerpen tentoongesteld die nog over zijn uit de Tweede Wereldoorlog. Door de jaren heen zijn er bij verschillende verbouwingen in Utrecht verzetsvoorwerpen tevoorschijn gekomen. Onder vloeren en tussen plafonds worden er nog steeds spullen gevonden uit die tijd zoals een illegale zelfgebouwde radio en restanten van hamstervoorraden. Ook is er zendapparatuur die samengesteld is uit achtergebleven materiaal na de slag om Arnhem te zien bij de expositie.

Waarschijnlijk het enige tastbare bewijs van het bombardement in 1944 is een bomscherf die in het oude politiebureau aan de Kroonstraat werd gevonden en geheel gedocumenteerd aan het museum werd overgedragen. Zo weten is exact bekend met wat voor soort vliegtuigen het bombardement werd uitgevoerd en waar de bommen vielen. Ooggetuigenverslagen vullen dat bijzondere verhaal aan.

Het zijn niet allemaal voorwerpen met een ‘zwaar’verhaal. Uit een oude winkel, verstopt in een geheime bergplaats, komen stapels rood, wit, blauwe vlaggetjes, gedrukt door drukkerij Hoonte uit de Willemstraat, die alvast waren klaargelegd ,en dus vergeten, voor na de bevrijding. Illegaal was vaak ook het maken van noodkachels, werknemers die na werktijd met het materiaal van hun baas, kleine kacheltjes maakten en die weer doorverkochten. Hiervan zijn een drietal voorbeelden tentoongesteld. Ook zijn er een aantal objecten die met het verzet te maken hebben te zien zoals een bijzonder fietsslot met OZO (Oranje Zal Overwinnen) erop.

De expositie is te zien van 1 mei tot 1 juli. Meer informatie vind je op de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.