Koninklijke serres tijdelijk open

Koninklijke serres tijdelijk open 9

De serres vanuit de lucht. Foto: Bureau Toerisme België


Slechts drie weken per jaar zijn de Koninklijke Serres van Laken in Brussel geopend voor het publiek. Je hoeft geen botanicus te zijn om onder de indruk te raken van dit schitterende bouwwerk van glas en staal. De serres zijn nog tot en met zondag 6 mei geopend.

Tijdens deze drie weken krijgt de bezoeker de kans om een kijkje te nemen in de privé tuin van de koninklijke familie van België. In de tuin staat een complex van 36 kassen in art nouveaustijl. Een glazen stad gevuld met exotische planten, bloemen en bomen maar ook hun bekende soortgenoten. Verenigd in tapijten en tunnels maken deze zeeën van geraniums, fuchsia’s en azalea’s in alle mogelijke kleuren een enorme indruk. Ook wandelt de bezoeker langs een speciaal uitgezette route door een deel van het park van het kasteel.

Honderd jaar geleden liet koning Leopold II de Serres bouwen. Alphonse Balat, de leermeester van de beroemde architect Victor Horta, ontwierp het gebouw. De Engelse tuinarchitect John Wills mocht de inrichting verzorgen. De Kongo serre is het hoogtepunt: een constructie van glas en staal van 30 x 30 meter met voornamelijk palmbomen.

Praktisch
Iedereen is welkom, maar niemand kan van tevoren een kaartje reserveren. Toegang € 2,50, elke maandag gesloten, zie voor exacte openingsuren www.monarchie.be. Gratis parkeren aan de Vorstenhuislaan, tegenover het kasteel. Toegang Serres: via de erehekken bij de hoofdingang aan de Koninklijke Parklaan/Avenue du Parc Royal. Brussel is goed bereikbaar per NSHispeedtrein. Vanaf station Brussel Noord gaat er vanuit het ondergrondse busstation elk kwartier een bus rechtstreeks naar de Serres.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.