Nog 100 dagen…

Fans hebben zich al verzameld.

Het grote aftellen is begonnen want vanaf vandaag is Londen precies 100 dagen verwijderd van de opening van de Olympische Spelen. In de Britse hoofdstad vinden van 27 juli tot 12 augustus de Olympische Spelen en van 29 augustus tot 9 september de Paralympische Spelen plaats. Londen heeft de eer om als eerste stad in de geschiedenis voor de derde keer gastheer te zijn voor het belangrijkste sportevenement ter wereld. En daarmee zijn de Spelen een mooie gelegenheid voor Londen en Groot-Brittannië om te schitteren en de wereld te laten zien wat het heeft te bieden. Op dit moment wordt nog hard gewerkt om alle voorzieningen op tijd af te krijgen, maar ook 100 dagen voor het begin van de Spelen is er al genoeg te zien en doen.

Kaartjes

Het merendeel van 8,8 miljoen tickets zijn inmiddels verkocht, maar voor sommige onderdelen zijn nog kaartjes te krijgen. Houd de websites van London2012.com en ATP in de gaten voor het laatste nieuws. Geen kaartje? Geen probleem. Voor sportliefhebbers zijn er 101 manieren om de Spelen te beleven, zelfs zonder ticket. Zo zullen er in Londen in Hyde Park, Victoria Park en op Trafalgar Square reuzenschermen geïnstalleerd worden, waar men live de wedstrijden kan volgen. Wel even registreren van te voren via London Live. Buiten Londen zijn er op nog eens 22 locaties door heel Groot-Brittannië zogenaamde Live Sites te vinden. Hier worden niet alleen de wedstrijden uitgezonden, maar vinden ook vele evenementen plaats. Tijdens de Spelen zijn er ook gratis wedstrijden te bezoeken. In Weymouth en Portland, in Dorset, aan de zuidkust van Engeland, kan men vanaf de oever de zeilwedstrijden gratis volgen. Het wielrennen op de weg start vanaf The Mall in hartje London net als de Marathon, beide zijn gratis toegankelijk.

Slaapplaatsen

In opmaat naar de Spelen zijn in Londen veel nieuwe accommodaties geopend. Tegen de tijd dat de Spelen van start gaan, telt de stad ruim 120.000 kamers variërend van eenvoudig tot zeer luxe. In het centrum van de stad en dichtbij de Olympische onderdelen zal de beschikbaarheid laag en de prijs hoog zijn, maar in vele andere Londense wijken is nog betaalbare accommodatie te vinden. Naast hotelkamers zijn er 30.000 bedden beschikbaar gesteld in studentenaccommodaties en campussen. Ook de diverse campings rondom Londen vormen een betaalbaar alternatief. Naast een aantal bestaande campings, worden er voor de Spelen ook speciale campings opgezet, waaronder de alom bekende Oranje camping. Op de campings zijn vaak podia waar artiesten optreden en schermen waar je de Spelen ook vanaf de camping kunt volgen. Zelfs een gratis verblijf behoort tijdens de Spelen tot de mogelijkheden. Het enige wat men moet doen, is zich inschrijven via Trustedhousesitters om in contact te komen met een Brits gezin dat een ‘oppasser’ zoekt voor hun woning tijdens hun vakantie. Lukt het niet om in Londen een geschikte accommodatie te vinden, neem dan de moeite om even net buiten de stad te kijken. Kent en Essex liggen op steenworp afstand en door de snelle treinverbinding tussen Stratford en St. Pancras International Train Station zeer makkelijk bereikbaar. Ook steden als Brighton, Cambridge en Oxford zijn goede keuzes, ze liggen binnen een uur vanaf Londen en geven ook de kans om wat meer van het land te zien. Lees hier meer tips voor accommodatie.

De Fakkel

De Olympische fakkeltocht gaat op 18 mei 2012 van start. Zo’n 8000 fakkeldragers zullen 8000 mijl (12,875 kilometer) afleggen, voordat het Olympisch vuur op 27 juli Londen bereikt voor de openingsceremonie. De Olympische fakkel zal in 70 dagen langs alle Britse regio’s reizen en zijn licht schijnen op de meest uiteenlopende locaties in Groot-Brittannië. De fakkel zal uit Griekenland in Groot-Brittannië aankomen in Land’s End, gelegen in het meest zuidwestelijke puntje van Engeland. Het doel is dat 95 procent van de Britten op maximaal één uur reizen van de vlam zijn. Zo krijgt iedereen de kans hem te zien. De reis van de vlam begint 18 mei 2012. Lees meer over de mooiste locaties langs de route.

Olympische locaties

Het bijwonen van de Olympische of Paralympische Spelen is natuurlijk een enorme belevenis. Maar voor wie er over 100 dagen niet bij kan zijn en toch dat magische gevoel wil krijgen, zijn er vele locaties nu al te bezoeken. Het gloednieuwe Olympisch park is nog niet geopend voor bezoekers, maar voor de Spelen van komende zomer wordt er ook volop gebruik gemaakt van bestaande, historische locaties zoals Wimbledon, Horse Guard’s Parade en Hyde Park. Per fiets kan men de belangrijkste sites bezoeken met het Nederlandse Baja Bikes of ga mee met een wandeling langs het Olympisch park onder leiding van een gerenommeerde gids. De Olympische wandeltour vindt dagelijks plaats.

Belangrijke data

18 mei – Aankomst Olympische vlam in Groot-Brittannië
19 mei – 27 juli – Tocht van de Olympische fakkel door Groot-Brittannië
21 mei – 100 dagen tot de start van de Paralympische Spelen
27 juli – Openingsceremonie Olympische Spelen
12 juli – Sluitingsceremonie Olympische Spelen
29 augustus – Openingsceremonie Paralympische Spelen
9 september – Sluitingsceremonie Paralympische Spelen

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.