Oranje en de nationale streekdrachten

Koningin Wilhelmina in Fries kostuum en prins Hendrik 1905

In paleis het Loo zal de tentoonstelling ‘Oranje en de nationale streekdrachten’ te zien zijn. De koninklijke familie droeg vaak geschonken streekdrachten om te laten zien hoe begaan ze waren met het volk. Hier staat een verzameling van de streekdrachten die de koninklijke familie over de jaren ontvangen heeft.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Koninklijk Huisarchief te Den Haag en het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Voor het eerst is het streekkostuum van Prinses Juliana uit het Land van Hulst in Zeeuws Vlaanderen te zien. Dit was een cadeau,ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van haar moeder Koningin Wilhelmina, in 1923.

De tentoonstelling laat zien hoe streekdrachten een belangrijke rol speelden in het uitdrukken van de wederzijdse verbondenheid tussen koningshuis en volk. Zo kregen Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana prachtige handgemaakte streekkostuums cadeau, die zij bij hun bezoeken aan Friesland en Zeeland hebben gedragen.

Niet alleen de vorstin, maar ook haar onderdanen presenteerden zich bij diverse gelegenheden in streekgebonden kleding, zoals bijvoorbeeld bij de bekende verjaardagsdefilés langs het bordes van Paleis Soestdijk. Hierbij werden tevens vele klederdrachtpoppen aan de Koninklijke Familie aangeboden. Een selectie van deze poppen zal – na de drukbezochte poppenexpositie op Paleis Het Loo in 2010 –  ook in deze tentoonstelling opnieuw te zien zijn.

Uit de ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ van het Nederlands Openluchtmuseum zijn streekkostuums en kledingstukken, alsmede sieraden te zien. Deze zijn in 1898 en vanaf 1948, ter gelegenheid van de inhuldiging en het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina, bijeengebracht. Tussen deze objecten bevinden zich lang verloren gewaande kledingstukken uit 1898.

De tentoonstelling is te zien van 13 juni t/m 16 september en voor meer informatie, bezoek de webiste.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.