Vechtdal verwent wandelaar


Vechtdal in Overijssel heeft eindelijk een manier gevonden om zijn grootste schat – de natuur – optimaal te ontsluiten voor wandelaars. Natuurlijk kon je altijd aangenaam stappen door de bossen rond Dalfsen, Ommen en Hardenberg en inderdaad waren er gemarkeerde paaltjes-wandelingen, maar met de lancering van een Wandelnetwerk is het aantal routes minstens vertienvoudigd en is verkeerd lopen er niet meer bij. Als laatste heeft Dalfsen zich bij het netwerk aangesloten, dat daarmee nu voltooid is. Elke Dag Vakantie.nl maakte gebruik van de gastvrijheid van hotel Mooirivier in die plaats om de mogelijkheden te verkennen.

We begonnen ons romantisch wandelweekend met een ‘luxe lunch’ in Bistro ’t Olde Stadhuus in Ommen. We kregen binnen een prima maaltijd (soep, club sandwich) voorgeschoteld. Jammer genoeg liet het lenteweer het ditmaal een beetje afweten, zodat we het terras dat ooit een notering in de Terras Top 100 van Nederland heeft gekregen niet konden proberen. Ommen zelf biedt naast een ruime variatie aan horecavoorzieningen een aardig winkelpakket. Onder andere een ANWB/VVV-winkel, waar we voor 5,99 euro de de Wandelnetwerk-kaart kochten. De flap van de kaart meldt: “Wandelnetwerk Vechtdal combineert door middel van een uitgekiend systeem van bewegwijzering honderden kilometers rondwandelingen met elkaar. U kunt een route volgen van 2 tot 15 kilometer, maar ook geheel naar eigen inzicht uw wandeling samenstellen. In Ommen en Dalfsen zijn zo’n veertig startpunten waar u uw auto achter kunt laten en direct kunt beginnen te wandelen”.

Nederlandse bergen
Wij kozen er voor een wandeling van tien kilometer te lopen over de Archemer- en Lemelerberg. Een flinke tippel van bijna drie uur. Op de Archemerberg hadden we dankzij het heldere weer een prachtig uitzicht over de wijde regio. Halverwege vormde theehuis De Lemelerberg een aangename tussenstop. Alles in dit horecapand riekt naar gloriejaren in het begin van de vorige eeuw, maar dat is waarschijnlijk ook een deel van de charme. Trots werd met foto’s aangetoond dat nog maar in 2009 koningin Beatrix ook een stap over de drempel heeft gezet. Op de tweede dag liepen we zeven kilometer in de gemeente Dalfsen. Daar hebben ze – dat toont de kaart ook zonneklaar aan – beduidend minder bos. Het was jammer te moeten constateren dat die gemeente in het verleden vrij nonchalant het toch niet zo riante bosareaal kwistig uitgedeeld heeft aan mensen die er inmiddels historisch ogende recreatiewoningen op mochten zetten. Maar met een paar flinke passen ben je uit zo’n ‘vakantie-enclave’ en heb je een vrije blik over de landerijen.

Hotel Mooirivier
De overnachting was in hotel Mooirivier, dat ligt pal bij een nieuw wandelstartpunt. Want nu het Wandelnetwerk ook in Dalfsen is geopend ligt er alleen daar al 280 kilometer aan wandelroutes klaar voor gebruik. Mooirivier, dat tot 2008 hotel De Bron heette, maar dat nadien van eigenaar wisselde en een complete gedaantewisseling onderging (ook nu worden er nieuwe hotelkamers bijgebouwd), ziet er bij de eerste aanblik uit als een soort Afrikaanse lodge gelegen aan de Vecht. Hoewel het zich afficheert als conferentiehotel, biedt het zeer zeker ook een aangenaam verblijf voor echtparen en gezinnen. Toen wij er waren logeerden er ook Duitse toeristen en was er een familieweekend om de verjaardag van oma te vieren. Onze hotelkamer was ‘goed’ en daarmee is het ook meteen gezegd. Het is opmerkelijk hoe wereldwijd hotelkamers steeds meer op elkaar gaan lijken. Mooirivier weet zich met inrichting en indeling niet te onderscheiden. De pluspunten van dit hotel zitten wat ons betreft in drie andere zaken: 1. We hebben er werkelijk voortreffelijk gegeten voor een schappelijke prijs en hadden daarbij een prachtig uitzicht over de Vecht en de Overijsselse landerijen, 2. Er is een magnifiek terras (als die al niet in de Top 100 staat, dan moet die er beslist in), waar we van ’t zomer graag nog eens terugkomen, 3. Je kunt er zalig loungen onder het genot van een Belgisch biertje. En andere gasten zullen ongetwijfeld de prima dienstverlening van het personeel, de mogelijkheid om fietsen te huren, de rust en stilte van de omgeving, de uitgebreide ontbijttafel (meer dan elders!), het wandelen in de nabijheid, kanovaren op de Vecht en de charme van het eigen openluchttheater in het bos onderstrepen.

Mooirivier is een ideaal begin- en eindpunt voor een fietstocht door het Overijsselse landschap. Zo kunnen gasten de Smaakroute fietsen, een prima manier om kennis te maken met heerlijke streekproducten en specialiteiten. De Smaakroute voert door het Vechtdal, langs kastelen en burchten én langs culinaire bedrijven waar van alles geproefd kan worden. En zoals gezegd, er kan ook gewandeld worden: Nu dus 1.300 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes, waaronder ook langeafstandsroutes als het Vechtdalpad, het Maarten van Rossumpad en het Havezathepad.

Streekgerechten
In de keuken van Mooirivier draait het om seizoensproducten en streekgerechten. Chef-kok Jojan Kersbergen werkt graag met duurzame vis, schaal- en schelpdieren en combineert dat met fijne groenten uit het seizoen. Met asperges – heerlijk zoete, vanwege de Overijsselse zandgrond waarin ze worden gekweekt – en met het vlees van de beesten die in het Vechtdal grazen. De mooiste producten, vaak biologisch, zijn dichtbij huis te vinden. Mooirivier’s directe buurman is tuinder Ernie van der Kolk. Hij verkoopt asperges, aardbeien en walnoten in zijn eigen boerderijwinkel. Op sommige dagen laat hij zijn bezoekers zelf asperges steken of fruit plukken.

Wie niet genoeg heeft aan de rust en ruimte kan er voor te kiezen een uitstapje te maken naar Zwolle, dat op een kwartier rijden ligt. De stad heeft theaters, galerieën en musea. Zwolle is ook goed vanaf het water te bekijken. Kies voor de rondvaartboot, een sloep of de stoomsleepboot. Zelfs dineren op het water is mogelijk. Huur een BBQ Donut en drijf, al barbecueënd, op een donut-vormige boot over de stadsgrachten.

Zie voor meer informatie www.mooirivier.nl of volg Mooirivier op Twitter: http://twitter.com/mooirivier (grappig: We twitterden hoe we genoten van het eten en vrijwel direct kwam via twitter een reactie van het hotel. Dan heb je de nieuwe media in je vingers, toch?)

Deze reportage kwam tot stand met medewerking van Hotel Mooirivier.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.