Wandeltop(pers) in Noorwegen

Wandeltop(pers) in Noorwegen 8

Wandelen langs watervallen. Foto: Noors Verkeersbureau


Veel kenners noemen Noorwegen een wandel-walhalla. Het land is zeer geschikt voor verkenningen te voet. In het ruige landschap zijn altijd wel paden te vinden waarlangs een wandelliefhebber graag wil gaan. Noorwegen heeft een groot netwerk van gevarieerde wandelroutes. De meeste zijn gemarkeerd met een rode T – als het ware de ‘voetafdruk’ van Den Norske Turistforening (DNT). Deze buitensportorganisatie is een betrouwbare wegwijzer voor de tienduizenden die in Noorwegen te voet op pad gaan. DNT exploiteert in heel Noorwegen bemande en onbemande hutten waarvan o.a. wandelaars gebruik maken.

Fjorden horen bij Noorwegen als de Eiffeltoren bij Parijs. Wie in Noorwegen het wandelpad op wil zou dus heel goed voor het immense fjordengebied kunnen kiezen. De streek Kristiansund & Nordmøre aan de westkust bij voorbeeld. Je kunt er o.a. de Fjord Route (Fjordruta) lopen, een 190 km lange wandelweg langs de kust ten noorden van de stad Kristiansund – met verbluffend uitzicht op de Oceaan en de bergtoppen landinwaarts. Er zijn op deze route negen goed ingerichte DNT-hutten en vier zomerboerderijen. De route begint officieel op het vliegveld (!) van Kristiansund en sluit onderweg op diverse plaatsen aan op openbaar vervoer. Op de site kan een brochure van de route worden gedownload. www.kntur.no

Een spectaculaire wandelroute in Noorwegen is het ‘Watervallenpad’ (Fossestien) in de regio Sunnfjord in de westelijke provincie Sogn og Fjordane. Het is een 21 km lang natuurpad dat van Gaularfjellet naar Viksdalen loopt en langs veertien grote bruisende watervallen voert. Op de route, die voor een groot deel de rivier de Gaular volgt, liggen ook nog zeven meren. Het hoogteverschil is ongeveer 500 meter. Het laagste stuk van de route loopt door een nauwe kloof. De route staat (afwijkend!) aangeduid met rode F’s (van foss, waterval). Stevig schoeisel wordt aanbevolen. De route kan gemakkelijk in gedeelten worden gelopen. Op vier plaatsen langs het traject liggen parkeerplaatsen. www.fjordnorway.com

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.