Waterschild nieuwe attractie Muiderslot

Het nieuwe waterschild bij Muiderslot: Daal af als gast.


Muiderslot heeft een nieuwe, historisch verantwoorde, attractie bij, die op donderdag 19 april door prins Floris samen met de heer J. Remkes, Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland, wordt geopend. Met de oplevering van dit zogenoemde Waterschild gaat een lang gekoesterde wens van het bestuur van Muiderslot in vervulling om bezoekers de band van het kasteel met water te laten beleven. De middeleeuwse waterburcht is sluitstuk van de Hollandse Waterlinies en van de Stelling van Amsterdam. Water is naast Floris V en P.C. Hooft het derde belangrijke thema uit de geschiedenis van het slot.

Om de band van het Muiderslot met water door de eeuwen heen voor het publiek begrijpelijk te maken, werd in de afgelopen jaren gezocht naar een presentatie waarin vele aspecten van de geschiedenis van het kasteel verenigd konden worden. Het zeer moderne, verzonken Waterschild Paviljoen, dat in de pruimenboomgaard achter het kasteel is gerealiseerd, voldoet aan al die wensen.
De bezoeker die de trap afloopt, duikt letterlijk onder in de geschiedenis. Op een groot scherm wordt in zeven minuten het verhaal van het ontstaan van het Muiderslot en de band met water als vriend en water als vijand verteld. Na afloop van de film staat hij voor de keuze: stapt hij achter het waterscherm, of niet.

Rijke historie
Het dak van het Waterschild heeft de vorm van een schild. Het is gemaakt van een bijzonder materiaal dat een patroon van pruimenbloesem weergeeft zodra het nat wordt. Met het bijzondere ontwerp van het Waterschild wordt verwezen naar de drie belangrijkste thema’s waar het Muiderslot voor staat: het schild van Floris V, bouwheer van het kasteel. Vervolgens de pruimenbloesem, die tevoorschijn komt bij regen, als verwijzing naar de pruimenboomgaard van de bekendste bewoner van het kasteel, P.C. Hooft. Hij was het immers die onderaan zijn brieven waarin hij vrienden uitnodigde voor een bezoek aan het Muiderslot schreef: ‘ tot in de pruimentijd’.

Het derde thema is het water dat een belangrijke rol speelde als vriend en als vijand van het slot in de afgelopen zeven eeuwen. Het kasteel werd rond 1285 strategisch gebouwd aan de monding van de Vecht en aan de kust van de Zuiderzee en werd ter verdediging omringd door een slotgracht. In de eeuwen daarna diende het als vesting met bijbehorende vestingwerken en vormde het een onderdeel en sluitstuk van vier waterdefensie linies: de Utrechtse Waterlinie, de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam ( UNESCO Werelderfgoedlijst).

Ontvangsten
Het Waterschild leent zich ook uitstekend voor bijzondere ontvangsten en bedrijfspresentaties. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het beeldscherm. De verlichting achter de tijdlampen kan desgewenst op kleur worden aangepast. Het paviljoen heeft alle benodigde facilitaire voorzieningen zoals toiletten en een pantry. De ligging is uniek; in de historische pruimenboomgaard met ernaast de vestingwal die bovendien een fantastisch uitzicht over het water biedt met aan de horizon Amsterdam. Het Waterschild is ontworpen door buro3 architecten. Voor de beleving is IJsfontein verantwoordelijk. Voor de financiering van ruim 1.2 miljoen euro tekenden de BankGiro Loterij, de provincie Noord-Holland, VSB fonds, ANWBfonds, Stichting de Commissie voor de inwendige restauratie van het Muiderslot, de Gravin van Bylandt Stichting en het Amicorum Comitia Muydae. VolkerWessels sponsorde het project op het gebied van kennis, bouwbedrijf Mulckhuyse was verantwoordelijk voor de realisatie.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.