Zomer vol Festas

Vuurwerk bij een festa op Malta

Op Malta weten ze wel een feestje te bouwen. Festas zijn een spektakel dat je een keer meegemaakt moet hebben. Deze katholieke dorpsfeesten worden door parochiën georganiseerd om hun eigen heilige te eren. Dit gebeurt met veel muziek, vuurwerk, eten en drinken. Geloof speelt een belangrijke rol op Malta maar ze doen het wel op hun eigen manier, relaxt, ongedwongen en sociaal.

Zomer vol festas
Festas bepalen het ritme van de Maltese eilanden. Vooral tijdens de zomer, want dat is van oudsher het seizoen waarin de meeste festas plaatsvinden. Van mei tot september staan de zondagen volledig in het teken van de festiviteiten. Vaak zijn er vijf of meer festas op één dag, verspreid over Malta en Gozo. De festas zijn een traditie uit de zestiende eeuw: een tijd van geestelijke bezinning voor de hele parochie. Vandaag de dag staat het samenkomen van de parochie meer centraal. Dorpelingenen werken samen maandenlang toe naar hét sociale evenement van het jaar.

Vuurwerk, muziek en confetti
Festas zijn geen serieuze, langdradige ceremonies en plechtigheden. Vergelijk het met het Brabantse carnaval: één groot, meerdaags feest dat gepaard gaat met veel eten, drinken en gezelligheid. De dag voor de daadwerkelijke feestdag geven dorpsorkestjes een buitenconcert en wordt er vuurwerk afgestoken. Op de dag zelf wordt het beeld van de beschermheilige na de hoogmis op de schouders genomen en door de straten gedragen. Dit alles onder begeleiding van muziek, dans en bergen confetti.
De Maltesers zijn gek op hun festas. Zo gek dat ze een festa hebben ter ere van alle festas! Festa Tal-Festi wordt gezien als de officieuze opening van het festa seizoen en is een feest dat georganiseerd wordt door 15 verschillende districten.

Spraakmakende festas
Met zoveel festas om uit te kiezen geven we graag een kleine selectie van de grootste en belangrijkste vieringen:
– 3 juni, St. Augustine Festa in de hoofdstad Valletta
– 22 juni, Our Lady of Ta’Pinu Festa in Gharb, Gozo
– 29 juni, St. Peter & St. Paul Festa in M’dina
– 16 juli, Our Lady of Mount Carmel Festa in Valletta en in Victoria, Gozo
– 10 augustus, St. Laurence Festa in Vittorriosa
– 15 augustus, Maria Hemelvaart, nationale feestdag in heel Malta en Gozo
– 26 augustus, St. Julian Festa in St. Julian’s

De volledige evenementen kalender is hier te downloaden.
Kijk voor meer informatie over de festas op de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.