Culinair Malta

Culinair Malta 9

Lekker eten op Malta

Als ik aan Malta denk, dan zie ik zon, zee en strand voor me. Vanaf nu zal dat beeld moeten veranderen want kennelijk kunnen ze daar  ook heel lekker eten maken. Op Malta zijn door de eeuwen heen veel buitenlandse invloeden gekomen, en dit vind je terug in de keuken. Traditioneel Maltees eten is puur natuur en gebaseerd op de seizoenen.

Echte Maltese klassiekers zijn stoofpotjes van konijn, Lampuki (hartige vistaart), Bragioli (vleesolijven), Kapunata, (Maltese ratatouille) en de zogenaamde ‘widow’s soup’,waarin een klein rondje Gbejniet zit (schapen- of geitenkaas). Snacks die je moet proberen tijdens een bezoek aan Malta zijn hobz biz-zejt en pastizzi. Hobz biz-zejt is brood gedoopt in olijfolie, besmeerd met verse tomatenpuree en gevuld met een mix van tonijn, ui, knoflook, tomaten en kappertjes. Pastizzi zijn knapperige pakketjes bladerdeeg gevuld met ricotta of tuinbonenpuree.

Voor elke dag een vis
De zee zorgt voor een constante aanvoer van verse vis op de Maltese eilanden. Bezoek op zondagochtend de bekende markt van Marsaxlokk en sta versteld van het enorme aanbod en de gevarieerdheid van verse vis: allerlei soorten baars, witte zeebrasem, steenvis, zwaardvis, tonijn, octopus en inktvis zijn (seizoensgebonden) volop verkrijgbaar.
Een heerlijk Maltees visgerecht is Aljotta; een vissoep die op smaak wordt gebracht met knoflook.
Kijk hier voor een goed Aljotta recept.

Goede wijn behoeft geen krans
Malta staat van oudsher niet zozeer bekend om haar wijnproductie, zeker niet in vergelijking met haar Noorderburen Italië en Frankrijk. Maar de laatste jaren wordt de wijnproductie steeds belangrijker. De Maltese druifsoorten Gellewza en Ghirghentina produceren stevige wijnen met uitgesproken smaken. Daarnaast groeien ook internationale druifsoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc en Moscato op de Maltese eilanden.
Veel wijnboerderijen organiseren tours en wijnproeverijen. Meer informatie en links naar wijnboerderijen? klik hier

Kinnie viert 60-jarig bestaan
Een echte Maltese topper is het frisdrankje Kinnie. Kinnie bestaat dit jaar 60 jaar en is inmiddels met recht een Maltees icoon geworden. Na de Tweede Wereldoorlog veroverden frisdranken als Coca Cola en Pepsi de wereld. Anthony Micelli Farrugia, een Maltese zakenman, wilde een tegenhanger op deze zoetige drankjes maken en bedacht het geheime recept van Kinnie. Kinnie bestaat uit natuurlijke extracten van sinasappel en een mix van aromatische kruiden die Kinnie haar bitterzoete smaak geven. Binnen korte tijd oversteeg Kinnie het succes van andere dranken en sindsdien is Kinnie ongekend populair bij de Maltese bevolking en haar vele bezoekers.

Restauranttips
Smaakt al dit lekkers naar meer? Ga dan bij je volgende bezoek aan de Maltese eilanden eten bij één van de volgende restaurants:

  • Ta’ Marija staat alom bekend om het fantastische Maltese eten en is al 7 jaar op rij bekroond met de prijs voor Best Maltese Food Restaurant.
  • Geniet van heerlijk eten en de bijzondere ambiance in de omgebouwde boerderij Ta Frenc op Gozo.
  • Kijk uit over de baai bij Gululu restaurant in St. Julians.
  • Proef de Maltese wijnen bij wijnbar Del Borgo in Birgu.
    Kijk voor meer restauranttips op deze website.

Wil je meer informatie over Malta en het eten en drinken op het eiland, ga dan naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.