Fietsen in het museum


Fietsen, in Nederland kun je je geen straat zonder fiets voorstellen. De Eerste Nederlandse Rijwielfabriek (ENR) uit Deventer heeft veel invloed gehad. Directeur Henricus Burgers maakte in de late 19e eeuw veel fietsmodellen die nog steeds populair zijn. Al deze originele Burgersfietsen zijn met hun moderne tegenhangers van 1 juni t/m 28 oktober 2012 te zien in de tentoonstelling Fietsenparade. Oud en nieuw in Historisch Museum Deventer.

Zeven jaar na de uitvinding van de vélocipède door de Fransman Pierre Michaux bracht Burgers zijn eerste fiets, de houten doordraaier (1868), op de markt. De eerste fiets van Nederland. Deze fiets en de opmerkelijke Hoge Bi, een fiets met een groot voorwiel en klein achterwiel, zijn opvallende verschijningen in de bijna 150 geschiedenis van ons stalen ros.

Vernieuwingen
Nieuwe fietsen met nieuwe ontwikkelingen? Misschien toch niet zo nieuw? Burgers was zijn tijd ver vooruit en heeft veel noviteiten doorgevoerd. Zoals de transportfiets met de bak voorop, momenteel met bloemenslingers versierd. Of de vouwfiets, bedacht voor de soldaat in het veld, tegenwoordig vooral handig in de trein. Een tandem of een fiets met hulpmotor, het is allemaal al lang geleden door Burgers uitgevonden. Met de gratis audiotoer krijgen bezoekers aan de tentoonstelling informatie over de sociale en technische aspecten van het rijwiel.

De tentoonstelling biedt een unieke kans: Klim op een Hoge Bi. Je kunt een wedstrijd fietsen tegen een wielrenner. Ben jij hem te snel af? De Hoge Bi is mede mogelijk gemaakt door Profile Gait Rigter, de Fietsspecialist te Zwolle. Het exposeren van de moderne fietsen is met steun van Riesewijk Fietsen te Deventer gerealiseerd.

Historische fietsdag: zondag 3 juni
De Historische Rijwielvereniging De Oude Fiets organiseert een fietstocht op historische fietsen waaronder een aantal Hoge Bi’s . Deze start op het Worpplantsoen, verzamelen om 10.00 uur. Start om 11.00 uur. Eindpunt: Historisch Museum Deventer.

Verdere activiteiten:

  • Bandenplak workshop op donderdag 19 juli, 14-16 uur,
  • Probeer eens een ligfiets uit! donderdag 23 augustus, 12-16 uur,
  • Lezing over fietsen van Burgers: zaterdag 6 oktober, 14.30 uur
  • Rondleidingen: iedere eerste zondag van de maand, 14.30 uur
  • Er zijn fietsroutes verkrijgbaar in de VVV-Museumwinkel. Ook is er een nieuw fietsarrangement met een fietsroute door Salland.

Adres: Historisch Museum Deventer, Brink 56, www.historischmuseumdeventer.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.