Gesteggel over zwemwater


De kwaliteit van open zwemwater in Nederland is slechter dan in andere Europese landen. Vooral binnenwateren als rivieren en vennen voldoen geregeld niet aan de normen van de Europese Commissie. Het beste zwemwater is te vinden in Cyprus, Kroatië, Malta en Griekenland. Provinciale besturen en waterschappen hebben echter inmiddels laten weten het niet eens te zijn met de uitkomst van het onderzoek.

De commissie deed op 22.000 plekken in Europa onderzoek naar de kwaliteit van open zwemwater. In Nederland voldeed een op de tien onderzochte plekken niet aan de minimale eisen. Vergeleken met 2010 is de kwaliteit van het Nederlandse zwemwater licht verbeterd, maar samen met Bulgarije, Letland, Luxemburg en België doet Nederland het Europees gezien het slechtst. De zwemwaterrichtlijn stamt uit 2006.

In een reactie liet het provinciebestuur van Brabant weten dat de waterkwaliteit van de Brabantse natuurlijke zwemgelegenheden is op dit moment in orde is, hoewel uit het onderzoek bleek dat de waterkwaliteit van vier zwemplassen in Brabant slecht is. De provincie noemt het niet raar dat de onderzoekers van de Europese Commissie andere conclusies trekken. “Die onderzoekers kijken over een langere tijd terug en de metingen zijn vorig jaar gedaan en dus niet meer actueel. Zo kan het zijn dat een zwemgelegenheid twee jaar terug problemen had met blauwalg of vogelpoep en dat daardoor de Europese Commissie nog een slechte score aanhoudt”. Zelfde geluiden kwamen ook uit Overijssel en Friesland. De actuele situatie per provincie is na te gaan via de site www.zwemwater.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.