Hoge hakken in de bergen…

Voor veel mensen is er niks leukers te bedenken: Wandelen in de bergen.


De keizerlijke Hofburg of design architectuur? De ervaring van de bergen of cultuur snuiven? Wandelschoenen of hoge hakken? In het Oostenrijkse Innsbruck met omliggende vakantiedorpen kunnen stad én bergen zorgen voor een onvergetelijke belevenis. In welke andere stad pendel je in nauwelijks een half uur tussen een fascinerend middeleeuws oud centrum en een zonneterras van een bergrestaurant op 2000 meter hoogte? De Nordkettenbahnen maken het mogelijk. Vanaf het terras van het bergrestaurant van de Seegrube zie je de stad aan je voeten liggen, de Zillertaler en Ötztaler Alpenreuzen markeren de verre horizon. Hier bevindt men zich in het hart van het Alpenpark Karwendel die meteen voor de huisdeur van Innsbruck begint. Met 727 vierkante kilometer is het niet alleen het grootste beschermde natuurgebied van Tirol, maar ook een van de indrukwekkendste landschappen van het land. De vele paden leiden naar hutten en almen zoals de Rumer Alm, Enzianhütte en de Höttinger Alm. Andere wegen slingeren door oerbossen waar bijzondere planten en dieren leven.

Hoogtewandelingen
Vanaf het terras laat de bergwereld zich uit een vogelperspectief bekijken. Een van de mooiste etappes is de Adlerweg die door heel Tirol gaat vanaf de Hafelekar, het topstation na de Seegrube, over de Goetheweg naar de eenzaam gelegen Pfeishütte. Een uitdagende hoogtewandeling voor geoefenden die als een van de mooiste in de regio telt. Met iets minder ervaring kun je de Innsbrucker Klettersteig bedwingen. Een adembenemend uitzicht. Met een lengte van 3300 meter klim je langs staalkabels en haken vanaf de Hafelekar over zeven toppen naar de Frau-Hitt-Sattel.

Wie het liever wat rustiger aan doet en de gezelligheid zoekt, kiest voor de rond Innsbruck gelegen vakantiedorpen met haar talrijke wandelmogelijkheden. Een van de interessantste bevindt zich in het zuiden van de stad op de Hausberg Patscherkofel. Daar lonkt de Zirbenweg op 2000 meter hoogte met de pracht van de natuur: vooral in juni en juli pronken daar de bloeiende almrozen langs de kant van de weg. De dichte bossen vragen om te verdwalen en het mooiste is dat de paden goed onderhouden zijn en vooral geschikt voor het hele gezin. Een aanrader is ook een wandeling onder begeleiding van een ervaren gids van de AlpinSchule Innsbruck. Er zijn vanaf juni tot oktober wandelingen van drie tot vijf uur mogelijk.

Après-berg
Wanneer in de zomer de avonden nog lang warm en licht zijn, dan kun je genieten van de ‘après-berg’. De idyllische dorpjes nodigen je graag uit net als de stad lager in het dal. Beide liggen slechts enkele autominuten van elkaar vandaan. Genieten van de geur van hooi en gras met het avondgloed op de bergtoppen of nog even een frisse duik in het bergmeer. Hoe mooi kan je dag eindigen.

Een bezoek aan de stad Insbruck kan eigenlijk niet zonder een drankje in een van de cafeetjes in de Altstadt, in de smalle steegjes langs de kleine winkeltjes slenteren en typische Tiroolse souvenirs kopen. Daarna over de volledig gerenoveerde en statige Maria-Theresien-Strasse met haar prachtige barokke gebouwen. Maar ook het vernieuwde Kaufhaus (ontworpen door David Chipperfield) of de Rathausgalerien zijn de moeite waard om te shoppen. Dan is het tijd voor cultuur met de musea van Innsbruck of een zomers festival of evenement zoals de barokke klanken van de Innsbrucker Festwochen, de hippe dansmuziek van de Innsbrucker Tanzsommer of de promendeconcerten. Meer: www.innsbruck.info

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.