Naar martelmuseum als uitje

Naar martelmuseum als uitje 9

Martelmusea zijn er door heel Europa

In de middeleeuwen hadden mensen het al niet zo makkelijk. Je stierf jong, je woonde is vieze steden en met een beetje ongeluk kreeg je ook nog de pest. Maar dat was nog niet erg genoeg want als je gearresteerd werd begon de ellende pas echt. Dan stond er een martelkamer voor je klaar waar je moest ‘Belijden’. Omdat het toch best fascinerend is om te zien hoe mensen elkaar vroeger het leven zuur maakten hebben ze in verschillende Europese landen martelmuseum. Gadling.com maakte een lijstje van de meest opmerkelijke.

In Duitsland konden ze er wat van in de middeleeuwen en daarom hebben ze daar ook het grootste martelmuseum van Europa. middeleeuwse misdaadmuseum in Rothenburg heeft 2.000 vierkante meter waar ze alles over de Duitse manier van marteling, executie en de middeleeuwse wet laten zien.

Het Museum van de criminele antropologie in Turijn, Italië, heeft ook iets bijzonders. Ze geloofde in de 19e eeuw namelijk dat je aan iemands fysieke kenmerken, in het bijzonder de vorm van de schedel, aan kon tonen dat diegene crimineel was. Honderden schedels, hersenen en dodenmaskers van geëxecuteerde misdadigers zijn te zien, evenals de wapens die ze bij hun misdaden gebruikten en de instrumenten die voor hun ondergang zorgden.

Ook in eigenland hebben we er lustig op los gemarteld. Dat is te zien in het Gevangenis Poort Museum in Den Haag. Dit is ’s werelds oudste martelmuseum, het is namelijk geopend in 1882. In dit museum kun je kijken in de kamer van de cipiers, de verhoorkamer en de kamers van de rechter. Gevangenisstraf werd in die tijd niet gezien als straf maar als een manier om iemand uit het criminele circuit te halen in de tijd dat het onderzoek duurt. Om echt te straffen moesten ze worden gemarteld of in het openbaar worden vernederd.

In Lima, Peru, kun je  de ondergrondse gevangenis en martelkamers van de Spaanse Inquisitie bekijken. Het Inquisitie Museum geeft je een ontnuchterende kijk op wat er gebeurt als een enkele religie het recht krijgt te domineren over de samenleving.

De meeste musea tonen verschrikkingen van het verleden, er is een museum dat zich meer op recente martelingen richt. Het Tuol Sleng Genocide Museum, Phnom Penh, Cambodja, is een museum dat laat zien wat de Rode Khmer heeft gedaan om systematisch de Cambodjaanse samenleving te vernietigen.

Niet genoemd maar wel een bezoekje waard is het torture museum in Amsterdam. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.