Nederland krijgt rood zandstrand

Een impressie van de nieuwe trap, die meerdere functies krijgt.


Rood zand, dat kun je vinden op Nederlands nieuwste strand: Maasvlakte 2. Op zaterdag 26 mei wordt een deel van het nieuwe land van Maasvlakte 2, de uitbreiding van de Rotterdamse haven, toegankelijk voor publiek. Een jaar eerder dan gepland, is het eerste deel van het nieuwe strand langs Maasvlakte 2 dan klaar om er te wandelen, zwemmen en zonnen. Op deze feestelijke dag zijn er ijsjes, is er muziek bij de strandopgangen die ontworpen zijn door kunstenaar Jan Konings en kan het kunstproject ‘Roduin’ bezocht worden. FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, is open tot 21.00. Overdag rijdt er een gratis pendelbus van en naar FutureLand en ’s avonds is het informatiecentrum open voor een diner met uitzicht op het werkterrein, waarvoor belangstellenden zich kunnen inschrijven.

Om te vieren dat het badstrand open is, is er op zaterdag 26 mei tussen 12.00 en 16.00 muziek bij het strand en worden er ijsjes uitgedeeld. Daarnaast worden er 250 Maasvlakte 2 vliegers weggegeven. Ronald Paul, directeur Projectorganisatie Maasvlakte 2: “We hebben hard gewerkt om te zorgen dat we de mensen zo snel mogelijk hun strand weer terug konden geven. Ik ben dan ook erg blij dat we dit al een seizoen eerder kunnen doen dan gepland.” De kiters moeten nog even geduld hebben. In november gaat het noordelijke gedeelte van het strand open, waar zij terecht kunnen op het sportstrand. Tot die tijd is voor hen tijdelijke een opstapplaats bij het badstrand gerealiseerd.

Net als elders langs de kust, zijn er bij de oude strandopgang bij het Slufterstrand Bastaardsatijnrupsen gesignaleerd. Deze rupsen hebben brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken (jeuk, huidirritatie). De rupsen bevinden zich niet bij de nieuwe strandopgangen. De overlast zal in juni voorbij zijn.

FutureLand open tot 21.00
Op zaterdag 26 mei is FutureLand ook open voor bezoekers. Er rijdt de hele dag een pendelbus tussen FutureLand en het badstrand. Daarnaast houdt FutureLand een avondopenstelling, waarbij bezoekers zich kunnen inschrijven voor een maaltijd op het terras (bij slecht weer binnen), een presentatie en een bijzondere avondrit over het bouwterrein met de FutureLand Express XL. Via www.futureland.nl kan worden ingeschreven voor 17.30 uur of 19.00.

Bijzondere trappen
Drie strandopgangen van het nieuwe badstrand op Maasvlakte 2 hebben een trap die ontworpen is door Jan Konings. De Rotterdamse kunstenaar bedacht een 9 meter brede betonnen trap die meerdere functies heeft en door zijn strakke maar toch ook speelse vorm goed aansluit op de duinen. De trappen van Jan Konings hebben naast elkaar treden van 20, 40 en 80 cm. Dat maakt dat ze, behalve om de duinen over te steken, ook goed bruikbaar zijn als zitelement om het zand tussen de tenen weg te halen, op mede-strandgangers te wachten, te picknicken of gewoon in de luwte te zitten. Jan Konings liet zich voor zijn ontwerp inspireren door onder andere de monumentale trap in Odessa die voorkomt in de beroemde film ‘Pantserkruiser Potemkin’ van Eisenstein uit 1925, en door de Egyptische piramides waarvan de onderste rijen stenen vaak door toeristen beklommen worden.

Rood zand
Het Brits-Duitse kunstenaarsduo HeHe realiseert eind mei een kleurrijk kunstproject op het nieuwe strand van Maasvlakte 2. Voor het project met de titel Roduin is circa 75 ton rood zand over het strand verspreid waar het een grote rode vlek vormt die in de loop van de tijd door de invloed van wind, regen en zee verdwijnt. Of dat kort of lang duurt, is ongewis en hangt af van de weersomstandigheden. Het rode zand ligt iets ten zuiden van de meest zuidelijke strandopgang en is vanaf zaterdag 26 mei zichtbaar en te bezoeken. Het zand kan en mag vanaf dan gewoon belopen worden. Net als wind en regen zijn recreanten volgens de kunstenaars hier een natuurlijke factor die invloed hebben op de ontwikkeling van het werk. Het zand is gewoon zand met een dun laagje kleurstof. Het is uitgebreid getest en gecertificeerd en is onschadelijk voor mens en milieu.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.