Nieuwe route door Oost-Kaap

Je kunt op deze route "the big 5' bekijken.


Het Eastern Cape Parks and Tourism Agency (ECPTA) heeft een nieuwe toeristische route gelanceerd: de Coastal Route. De Coastal Route moet volgens de organisatie garant staan “voor een authentieke en onvergetelijke reiservaring voor zowel kleine groepen als voor mensen die op eigen gelegenheid rondreizen. De route zal reizigers meenemen langs minder bekende plekken in de Oost-Kaap. Maak de reis van je leven langs de kust van de Oost-Kaap en ontdek een adembenemend stukje Zuid-Afrika.”

De Oost-Kaap heeft bijna 900 km aan ongerepte kustlijn. Daarnaast heeft de Oost-Kaap een grote biodiversiteit met contrasterende landschappen als oeroude bossen langs de kust en witte zandstranden, diverse wilde dieren, oude rotstekeningen en natuurlijk de Xhosa cultuur. De Coastal Route is opgesplitst in acht kleinere routes: Baviaans, Tsitsikamma Adventure, Kouga, Frontier Country, Sunshine Coast, Amathole Mountain Escape, Wild Coast, en Greater Addo. De routes bevatten interessante dingen om te zien en om te doen. Daarnaast zijn er diverse lokale accommodaties opgenomen die value-for-money bieden.

Bekend en onbekend
De Coastal Route laat niet alleen de bekende bezienswaardigheden van de Oost-Kaap zien zoals Mkhambati Nature Reserve, Addo Elephant National Park en de prachtige stranden en surfplekken die de provincie kent. De reiziger wordt ook meegenomen langs een aantal van de nog onbekende plaatsen. Voor duinliefhebbers zijn de 6.500 jaar oude Coastal Dune Fields in Alexandria zeer interessant. Deze plek is genomineerd door UNESCO voor een plek op de Wereld Erfgoed lijst. Andere bezienswaardigheden zijn Amathole Mountain Escape en Port St John, ook wel de parel van de Wild Coast genoemd.

Geschiedenis en cultuur
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur, kunnen de eerste – door mensen gemaakte – fuiken in Cape St Francis zien of Grahamstown ontdekken, een kleine stadje met meer dan 70 erfgoedplekken, waaronder een kathedraal en Victoriaanse en Edwardiaanse gevels op het kerkplein. Ook meer dan de moeite waard zijn een bezoek aan het graf van Sarah (Saartjie) Baartman, de ‘Hottentot Venus’ in Hankey, een bezoek aan het Xhosa cultureel centrum van de provincie in de Wild Coast en het proeven van tongstrelende gerechten in East London, in een van de omliggende wildreservaten of in Port Alfred.

Avontuur
In Tsitsikamma kunnen adrenalinejunkies de hoogste bungee jump ter wereld maken, een canopy tour maken in de boomtoppen of lekker tuben. Degenen die het graag iets rustiger aan doen kunnen een paar dagen vertoeven in een van de vele 5-sterren game lodges, golfen, vissen of gewoon relaxen in een kuuroord. Andere hoogtepunten langs de route zijn o.a. Jeffrey’s Bay, the place to be voor surfers en Port Elizabeth, een watersport paradijs met alle denkbare mogelijkheden. En wat te denken van een diepzeeduik om een van de 300 vergane schepen voor de kust bij Algoa Bay te ontdekken? Op de route liggen 6 blauwe-vlag stranden waaronder de wereld-beroemde kite-surf plek op Cannon Rocks.

Big 5
De Baviaans Wilderness Area is een verlengde van het Cape Floral Kingdom en is uitgeroepen tot Wereld Erfgoed. Addo Elephant National Park grenzend aan de Indische Oceaan, is het enige beschermde gebied in de wereld waar niet alleen de “Big 5” (leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn) malaria-vrij kan worden gezien maar ook walvissen en grote witte haaien.

Mandela
De Wild Coast heeft ongerepte stranden met watervallen die in de zee uitmonden. De jaarlijkse sardine run lijkt op de beroemde gnoemigratie in Oost-Afrika (Masai Mara). Het gebied is rijk aan verschillende culturen, waaronder de geboorteplaats van Nelson Mandela en een aan hem gewijd Nationaal Museum in Mthatha. Het gebied is de thuisbasis van vele historische leiders van Zuid-Afrika en menselijke iconen zoals Oliver Tambo en Walter Sisulu. Deze regio is daarnaast ook bekend om zijn authentieke Xhosa culturele tradities, kunstnijverheid en avontuurlijke activiteiten.
ECPTA is vastbesloten om de Oost-Kaap provincie op de kaart te zetten als dé bestemming van Zuid-Afrika! De provincie heeft een prima bereikbaarheid dankzij een goed wegennet, diverse zeehavens en twee goede luchthavens in Port Elizabeth en East London. De Oost-Kaap: waar biodiversiteit, toerisme en duurzaamheid hand in hand gaan.

Meer weten over de Oost-Kaap? Kijk voor tips of informatie op www.visiteasterncape.co.za

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.