Ontdek het ‘Blauwe Paradijs’

Ontdek het 'Blauwe Paradijs'   8

Je verwacht het niet, maar toch is het rond Berlijn een waterrijk gebied.


Ken je de waterrijke regio om Berlijn, ook wel bekend als het ‘Blauwe Paradijs’, nog niet? Dan wordt het hoog tijd dat je die is gaat verkennen. Het gebied dat bestaat uit meren, rivieren en kanalen is een walhalla voor de watersportliefhebber. Maar je kan er ook prima ‘gewoon’ vakantie vieren. Zo kun je een vlot huren waar een soort tent op gebouwd is en zo al varend kamperen. Dus een beetje in de zon liggen terwijl de stroming je meevoert en als het te warm wordt een duik nemen. Dat klinkt mij toch heel fijn in de oren.

Maar er is meer, want we willen natuurlijk niet allemaal een luie vakantie. Zo kun je kanoën in het spoor Alte Fritz. Het is precies 300 jaar geleden dat Frederik II van Pruisen werd geboren, een van de meest markante figuren uit de Duitse geschiedenis. Pruisen heet nu Brandenburg en er is nog veel van zijn nalatenschap te zien. Zo liet ‘der Alte Fritz’ het stroomgebied van de Oder kanaliseren. Tegenwoordig is dit een mooi waterlandschap met rietkragen en wijde uitzichten. Om dit gebied zelf te verkennen kun je een kano huren in Wriezen en tochten maken over het Friedlandkanaal, door het natuurpark Märkische Schweiz en over de Kietzer See.

Of als je iets heel origineels wil proberen ga je op een mountain waterbike fietsen. Brandenburg is een broedplaats voor innovatieve watersportideeën. Na de freecamper, die met behulp van een vlot een caravan tot boot transformeert, is er nu de mountainwaterbike. Dit voertuig met zes versnellingen verandert binnen vijf minuten in een vaartuig met een roer. Deze bijzondere waterfietsen zijn te huur bij Sonne 3000 aan de Scharmützelsee. Op- en afstappen kan overal, want een steiger is niet nodig. Tip: verken het 12 km lange meer eerst vanuit het water en fiets dan langs de oever terug.

Als je een echte surfer ben ga je naar Warnemünde, onder Duitse surfers is de kustplaats Warnemünde een echte hotspot. Dat ligt aan de golven die op gezette tijden het strand op rollen dankzij de reusachtige veerboten die de haven binnenvaren na de overtocht uit Denemarken. De nieuwste trend in ‘Warnifornia’ heet stand up paddling, een hippe surfvariant die is overgewaaid uit Hawaii. Voor beginners biedt Supremesurf voor slechts 39 euro een cursus van 2 uur aan. Deze vindt plaats op zee of op een rustig binnenmeer onder leiding van een ervaren trainer.

Nou hebben we alle spannende varianten van watersport wel gehad maar je kan in het Blauwe Paradijs natuurlijk ook gewoon varen. De binnenwateren van het ‘ blauwe paradijs’ doorkruisen met een motorjacht? Vanaf Potsdam maken diverse vaarvakantiespecialisten tochten in het watersportgebied op de grens van Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern mogelijk. Een vaarbewijs is meestal niet nodig; op vrijwel alle binnenwateren in het noordoosten volstaat een charterbewijs, dat verstrekt wordt na een drie uur durende stoomcursus. Uniek is de ‘Große Rundtour’, een 570 km lange tocht rond Berlijn, Potsdam en Schwerin.

Wil je meer informatie? Ga dan naar de website: http://www.germany.travel/nl/index.html

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.