Paleis Het Loo in oorlogstijd

Paleis Het Loo in oorlogstijd

Twee dagen na de Duitse inval in 1940 wordt Het Loo door de Nazi’s geconfisqueerd. Bij de tentoonstelling ‘Het Loo in oorlogstijd’ van 16 juni tot 16 september is te zien dat de Duitse bezetting niet ongemerkt aan Paleis Het Loo voorbij ging. Het paleis van Wilhelmina was in de oorlog in gebruik door de Wehrmacht en de Waffen-SS. Zij gingen niet altijd zorgvuldig met de kamers om. Zo hadden de SS-ers met hun scheermesjes roestvlekken op de marmeren vloer van haar badkamer in haar geliefde zomerpaleis achtergelaten. De vlekken zitten er nog steeds want ze heeft nooit opdracht gegeven om ze weg te laten halen.

Aan de hand van documenten, foto’s en voorwerpen is in de tentoonstelling te zien hoe het paleis tijdens de bezetting gebruikt is. Voor de bezetting warden de meeste persoonlijke eigendommen van de Koninklijke familie en tal van kostbaarheden zijn dan al in veiligheid gebracht. De paleisinrichting blijft aanvankelijk onveranderd, tot in het voorjaar van 1941 de troepen van de Wehrmacht in de beide zijvleugels worden ingekwartierd. Het Loo wordt dan ingericht tot herstellingsoord voor 600 Wehrmacht-soldaten en daarna als hospitaal, waarbij het paleismeubilair in beslag wordt genomen en afgevoerd. Uit de bezettingstijd zijn niet veel voorwerpen bewaard gebleven. Van de ziekenhuisinrichting bleef één witgelakte stoel, voorzien van een hakenkruis, gespaard.
De vertrekken die koningin Wilhelmina bewoonde, werden gebruikt door SS-officieren. Na de Slag om Arnhem maakten zij plaats voor gewonde Engelse soldaten, die krijgsgevangen waren gemaakt. Het Loo fungeerde in de periode 1940-1945 eveneens als jachtpaleis voor Rauter (Höherer SS-und Polizeiführer in het bezette Nederland) en NSB-coryfeeën Mussert, Geelkerken en Rost van Tonningen. Ook Rijkscommissaris Seys Inquart, die aan de Loolaan een hoofdkwartier had, bracht regelmatig een bezoek aan Paleis Het Loo.

De presentatie ‘Het Loo in oorlogstijd’ is te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo, toegankelijk vanaf 13.00 uur op de dagen dat het paleis regulier geopend is. Er is bovendien een informatief vouwblad beschikbaar die de bezoeker langs plekken voert in het paleis die herinneren aan deze tijd.
Voor meer informatie kun je op de website kijken.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.