Ruik de bloeiende bergweide

Ruik de bloeiende bergweide 9

Geniet van de zonopkomst. Foto: Grossarltal


Ervaar de charme van 40 gezellige berghutten, de geur van de bloeiende bergweide, de zuiverheid van de glasheldere bergmeren, het bloeien van de Alpenrozen in de gloed van de warme bergzon en het adembenemende panorama in het Hohen Tauern nationaal park. Geniet in de romantische hutten in “het dal der Almen”, het beste wandelgebied van het Salzburgerland.

En het is officieel: Het Großarltal is sinds oktober 2010 als eerste regio in het Bundesland Salzburg in het bezit van een Oostenrijkse wandelzegel. Deze wordt uitgereikt door de “vereniging voor kwaliteitszekerheid voor wandelen in Oostenrijk”. Voor het verkrijgen van zo’n zegel is het noodzakelijk om aan veel strenge richtlijnen te voldoen.

De naam ‘dal der Almen’ laat het Großarltal met zijn nationaal park Hüttschlag en het Europese dorp Großarl tot zijn recht komen. Vlak bij de 40 hutten zijn er 250 km wandelpaden voor wandelaars en zijn er 120 kilometer gemarkeerde mountainbikeroutes met zelf gemaakte lekkernijen voor onderweg.

Plezierig wandelen van Alm naar Alm. Waar het onder in het dal nog rustig is, hebben de mensen boven al hun handen vol. Uit de heerlijke melk bereidt de keuken frisse boter en heerlijke kaas. Daarbij worden zelfgemaakte spek, fris boerenbrood en traditionele huisworst bereidt. Een bijzonderheid is de voor het dal zo typische “Sauerkäse” – een soort Graukäse die alleen hier in het dal wordt gemaakt.

Een bijzonder schouwspel kan men bij de wekelijkse begeleide zonsopgangwandelingen beleven. Het is een bijzonder ‘geluksmoment’ om op de top te staan en te bekijken hoe de zon elke keer aan de horizon verschijnt. Maar niet alleen voor de wandelaars heeft het 4.700 tellende inwonende dal wat te bieden: voor de natuurliefhebber lokt naast het wijde en ongerepte Almlandschap de bijzondere, pittoreske en verkeersvrije vallei aan de voet van de Keeskogel, de hoogste berg in het dal die met zijn 2.884 meter voor een majestueuze dalafsluiting zorgt. In het dal begint het nationaal park Hohe Tauern, dit is met 1. 834 km² het bekendste en grootste nationaal park van de Alpen. Direct naast de parkeerplaats bij Stockham bevindt zicht een dalmuseum en het belevenis-Gasthof Talwirt met informatie over het nationaal park.

Alle wegen in het dal werden in de zomer van 2006 opnieuw beschilderd, hierdoor kunnen wandelaars en mountainbikers zich op deze wegen beter oriënteren. Naast de routegegevens en de moeilijkheidsgraad bieden de nieuwe borden ook informatie over wandeltijden en GPS-data. Onder in het dal worden vier wandel en nordic-walking parcours met een lengte van 6 – 10 km aangegeven.

Een bijzondere attractie in deze regio is de familietrekking Alpenfloh. Dit is een wekelijks pakket dat bestaat uit vijf overnachtingen in het dal in de gewenste categorie en een 3-daagse wandeling met familiegerechten met twee overnachtingen op de berg. En het leuke is: de tijdsindeling voor de toer kunnen deelnemers zelf indelen aan de hand van zin, stemming en het weer. Het verblijf in het dal hoeft tijdens de trip niet vrijgemaakt te worden.

Meer informatie: www.grossartal.info

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.