Ruiter en Paard in het oude Griekenland en Mongolië

Ruiter en Paard in het oude Griekenland en Mongolië staan centraal in de tentoonstelling

In het Allard Pierson Museum is de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan te zien, deze tentoonstelling gaat over het belang van paarden in Griekenland (1300 – 350 v.Chr.) en Mongolië (600 – 1400 n. Chr.). Daarnaast zal er veel te vinden zijn over de cultuur in die landen. In de geschiendenis van Griekenland kwamen ze bij uitbreidingen steeds in aanraking met ruitervolken uit het Oosten. Aan de andere kant kwamen de stepperijders uit Mongolië, het nomade volk van Centraal Azie, steeds meer in contact met de westerse wereld.

Het Griekse deel van de tentoonstelling toont de opkomst en het gebruik van het paard als rijdier en statussymbool grofweg vanaf het Troje van Homerus tot en met Alexander de Grote, tussen 1300 en 350 voor Christus.
Het Mongoolse gedeelte toont recent opgegraven archeologische vondsten, afkomstig uit rotsgraven in Mongolië. Deze vondsten uit de 7e tot de 14e eeuw na Christus zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Het gaat om muziekinstrumenten, kleding, wapens en natuurlijk zadels en paardentuig. In deze periode begon – dankzij de introductie van de stijgbeugel – de opmars van de steppevolkeren, die een hoogtepunt kende in 1206 met de stichting van het Mongoolse Rijk door Djenghis Khan, één van de grootste rijken uit de wereldgeschiedenis.

Het Allard Pierson Museum confronteert en combineert met de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan voor het eerst zijn eigen klassieke collectie met vondsten uit een periode en gebied dat normaal niet bestreken wordt.

De tentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan is te zien van 16 mei tot 16 september. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.