Slapen in een Kunstwerk

Slapen in een Kunstwerk 9

Kunst in hotel ten Cate

Als je een kunstliefhebber bent en het liefst in een museum zou slapen, dan kun je nu je hart ophalen. Een groep kunstenaars van over de hele wereld heeft de buitenkant en binnenkant van hotel ten Cate veranderd in een kunstwerk. Deze kunst is gemaakt in de stijl  Toyisme. Het hotel heeft nu als enige ter wereld de status: ‘kunstwerk’, dat is toch bijzonder slapen.

De kunstenaars hebben 600 m2 oppervlak in 3 lagen beschilderd met de meest uiteenlopende prachtige, warme en felle kleurencombinaties onder het thema “Dreams for breakfast. Ook de binnenkant van het hotel is onder handen genomen door de toyisten; een 1 themakamer met de titel “Dance of love” zal onthuld worden. Deze kamer is 100% in bijbehorende themakleuren geschilderd; alles draait daarbij om de liefde. Als je de kamer binnenloopt lijkt het wel of je in een schilderij bent.

Aan dit  kunst-project hebben 13 Toyisten van over de hele wereld deel genomen. Zowel afkomstig uit Peru, Canada, IJsland, Australië als ook uit Rotterdam, Rozendaal, Middelburg, Breda, Amsterdam, Arnhem en uiteraard uit Emmen zelf, de standplaats van het Toyisme. Gedurende 5 weken heeft achter gesloten steigers een metamorfose plaats gevonden van de buitenkant van Hotel ten Cate.

Maar wat is Toyisme eigenlijken? Het Toyisme is een kunststroming die in de negentiger jaren ontstaan is in Emmen. Een stroming waarbij de, internationale, deelnemers onder een pseudoniem werken omdat het in het Toyisme niet om het individu gaat maar om de kunst zelf waar de kunstenaar ondergeschikt aan is. Elk lid van deze stroming is als kunstenaar een individu, maar als Toyist werken ze als een collectief volgens een daartoe opgesteld manifest. Naar buiten wordt alleen onder een pseudoniem opgetreden en draagt ieder lid een masker. Meer informatie is te vinden op de website.

Voor meer informatie kun je ook naar de website van Hotel ten Cate.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.