Volg de Queen Elizabeth II-route


2012 is zonder twijfel het jaar van koningin Elizabeth II. De Britse vorstin viert dit jaar haar zestigjarig regeringsjubileum met een opeenvolging van spectaculaire, koninklijke evenementen. Over 20 dagen bereiken de vieringen rondom deze mijlpaal hun hoogtepunt tijdens het Diamond Jubilee Weekend, dat van 2-5 juni zal plaatsvinden. Onder andere een grote parade op de Theems met meer dan duizend boten, een concert bij Buckingham Palace en een officiële rijtoer door Londen maken onderdeel uit van het feestweekend. Er zijn echter het hele jaar door nog evenementen en koninklijke attracties in Groot-Brittannië te bezoeken, die stilstaan bij het diamanten jubileum van koningin Elizabeth, zie onze top 20:

1. Koninklijke afternoon tea – Het luxe 5-sterren Berkeley Hotel in Knightsbridge viert het diamanten jubileum van de koningin met Prêt-à-Portea – The Royal Collection ‘afternoon tea’. Ter ere van het jubileum serveert het hotel van 29 mei tot 9 juni een speciale versie van hun afternoon tea met luxe koekjes, soesjes en broodjes geïnspireerd door de meest gedenkwaardige hoeden van de koninklijke familie. Bijna te mooi om op te eten!

2. Koninklijk shoppen – Altijd al willen weten waar de royals hun dagelijkse boodschappen doen? Waar koopt koningin Elizabeth haar befaamde hoeden en tassen? Ontdek de winkels van de Koninklijke leveranciers, de zogenaamde Royal Warrant Holders. Ze zijn te herkennen aan één of meer Koninklijke wapenschilden (die van de Koningin, de Hertog van Edinburgh of de Prins van Wales).

3. Buckingham Palace – Geen reis naar Londen is compleet zonder door de poorten te turen van Buckingham Palace, de officiële Londense residentie van de Britse vorstin. Een spectaculaire tentoonstelling, Diamonds: A Jubilee Celebration (30 juni – 7 oktober) toont de vele manieren waarop de kostbare steen is gebruikt door de Britse royals in de afgelopen 200 jaar, inclusief een uitgebreide weergave koningin Elizabeth ’s persoonlijke juwelen.

4. Leef als een vorstin – Het lijkt slechts voor enkelen weggelegd, maar Groot-Brittannië beschikt over voldoende mogelijkheden om je even in het leven van de Windsors te laten wanen. Overnacht bijvoorbeeld in het hotel waar Will & Kate hun eerste huwelijksjaar vierden, volg een royal whisky tour, dineer op stand of slaap in een heus kasteel.

5. Trooping the Colour – De officiële verjaardag van de koningin, Trooping the Colour is het grootste koninklijke evenement van het jaar. Het vindt plaats op 16 juni van dit jaar (het is altijd de tweede zaterdag in juni). De gebeurtenis wordt altijd bijgewoond door duizenden toeschouwers die ​​langs de Mall staan om een ​​glimp van de koningin in haar rijtuig op te vangen en te genieten van de pracht en praal.

6. Balmoral Castle and Estate – Volg een ​​rondleiding door Balmoral Castle, de favoriete zomerresidentie van de koninklijke familie in Schotland. Bezoek naast het kasteel ook het landgoed dat maar liefst 50.000 hectare heide, begroeide heuvels en oude bossen beslaat.

7. Ceremony of the Keys – Woon de Ceremony of the Keys, de traditionele vergrendeling van de Tower of London, eens bij. Deze 700 jaar oude traditie vindt elke avond plaats bij de Tower of London (voormalige koninklijk paleis) en is een symbolische sluiting van de hoofdpoort. Een fascinerend stukje geschiedenis live in actie. Lees hier meer over koninklijke ceremonies.

8. Windsor Castle – In Windsor staat het grootste en oudste bewoonde kasteel ter wereld. Windsor Castle is één van de officiële residenties van de koningin. Momenteel is hier The Queen: Sixty Photographs for Sixty Years (tot januari 2013) te zien. Een koninklijk leven in beeld gebracht door toonaangevende fotografen in een boeiende tentoonstelling. Om een impressie van Windsor Castle te krijgen, bekijk de video.

9. Changing the Guard – Ofwel de wisseling van de wacht, is de meest bekende attractie van Buckingham Palace. De Changing the Guard ceremonie vindt in de zomer dagelijks en in de winter om de dag plaats aan de voorzijde van Buckingham Palace. De wisseling gaat om 11.30 uur van start en duurt circa 45 minuten. Het is gratis om naar te kijken en biedt een prachtige blik op de Britse koninklijke pracht en praal.

10. Ontdek de paleisgeheimen – Is Buckingham Palace ooit gebombardeerd en spookt het echt in Hampton Court Palace? Ontdek dingen die je nooit wist over de belangrijkste koninklijke bezienswaardigheden in Groot-Brittannië.

11. Edinburgh Castle – Het kasteel van Edinburgh is de topattractie van Schotland en is zeker een bezoekje waard. Naast de voor de hand liggende attracties zoals de Schotse kroonjuwelen en de ‘Stone of Destiny’, is er ook een hondenkerkhof ter nagedachtenis van de trouwe viervoeter. Het beste uitzicht over Edinburgh heeft men vanaf de kasteelmuren, aangezien dit het hoogst gelegen bouwwerk van de stad is.

12. Hampton Court Palace – Ten zuidwesten van Londen ligt één van de twee overgebleven paleizen van Henry VIII. Hampton Court is het oudste Tudor paleis in Engeland en hoewel het sinds de 18e eeuw al niet meer door de koninklijke familie wordt bewoond, is het nog steeds een populaire attractie. Bezoek de kleurrijke tuinen of neem een kijkje in de keukens en Henry’s privé-vertrekken, welke voor het laatst werden gebruikt in 1737. Nog tot september 2012 is er een speciale jubileum expositie te zien: The Wild, the Beautiful & the Damned.

13. St Paul’s Cathedral – De St Paul’s kathedraal is het meesterwerk van Sir Christopher Wren. Met haar wereldwijd bekende koepel is ze een echt icoon van Londen. Het is in St Paul’s dat de koningin de mis van Thanksgiving zal bijwonen op 5 juni 2012. Ze deed dat ook voor haar Gouden Jubileum in 2002 en haar 80e verjaardag in 2006. Het is ook in deze kathedraal dat koningin Victoria in 1887 haar Diamanten Jubileum vierde en dat Prins Charles huwde met Lady Diana.

14. Tower of London – Al bijna 1000 jaar speelt de Tower of London een rol in de Britse koninklijke geschiedenis. De Tower dateert uit 11e eeuw, toen Willem de Veroveraar hier het eerste fort van Europa bouwde. Eerder hadden de Romeinen op deze plek ook vestingen. De Tower heeft in de loop der tijd dienst gedaan als koninklijk paleis, gevangenis, executieplaats, wapenmagazijn, verblijf van wilde dieren en schatkamer! In het kader van het diamanten jubileum is er een nieuwe tentoonstelling rondom de kroonjuwelen van de Britse monarchie te zien.

15. Palace of Holyroodhouse – Bezoek de officiële residentie van de koningin in Schotland. Aan het einde van de Royal Mile in Edinburgh ligt het Palace of Holyroodhouse, dat vele connecties heeft met het turbulente verleden van Schotland. Een tentoonstelling genaamd Treasures from the Queen’s Palaces brengt 100 prachtige werken uit de Royal Collection van acht koninklijke residenties over een periode van vijf eeuwen samen. De tentoonstelling bevat schilderijen van Rembrandt, tekeningen van Leonardo en Michelangelo en Imperial Easter Eggs van Fabergé.

16. Queen’s Gallery, Buckingham Palace – The Queen’s Gallery in Buckingham Palace is een permanente ruimte gewijd aan wisselende exposities van items uit de Royal Collection. Op dit moment is de grootste tentoonstelling ooit van Leonardo da Vinci’s studies van het menselijk lichaam te zien in Leonardo da Vinci: Anatomist (tot 7 oktober 2012).

17. Na de tentoonstelling in het Victoria and Albert Museum (eerder dit jaar) is nu Norwich Castle aan de beurt om Cecil Beaton’s portretten van de koningin (Queen Elizabeth II by Cecil Beaton, 7 July – 30 Sept) voor het publiek beschikbaar te stellen. Deze speciale tentoonstelling in het kader van het diamanten jubileum viert Elizabeth’s rol als prinses, vorstin en moeder.

18. Het National Maritime Museum in Greenwich presenteert een tentoonstelling over de Theems, de rivier die Londen al meer dan 2000 jaar doorkruist en een belangrijk trefpunt is tijdens het Diamanten Jubileum weekend begin juni. De tentoonstelling, genaamd Royal River: Power, Pageantry and the Thames (tot 9 september), brengt 400 objecten samen waarbij de bekendste rivier van het land centraal staat.

19. Renishaw Hall and Gardens – Deze locatie in North Derbyshire is in bezit van de Sitwell familie, die nog steeds dit prachtige pand zorgt. De banden die deze familie al meer dan 400 jaar onderhoudt met zowel de Britse als andere Europese koninklijke worden onthuld in de tentoonstelling Royalty & Renishaw. Tijdens de tentoonstelling zullen onder andere niet eerder vertoonde items en aquarellen van Balmoral te zien zijn.

20. Westminster Abbey Bezoek de plaats waar vorsten worden gekroond. Het is een World Heritage Site en begraafplaats van bekende Britten als Isaac Newton, Geoffrey Chaucer en Charles Darwin. De Abdij van Westminster werd in de 11e eeuw gesticht door Edward de Belijder en ze is het mooiste voorbeeld van gotische architectuur in Groot-Brittannië. Jaarlijks trekt Westminster Abbey een miljoen bezoekers en enkele duizenden gelovigen die er de religieuze diensten komen bijwonen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.