Weekend weg net zo goed als vakantie

De trein is voor veel mensen een aantrekkelijk vervoermiddel voor een weekend weg.


De duur van een vakantie is niet bepalend voor het effect er van. Een weekend weg – mits goed ingevuld – is net zo goed als een vakantie van meer dagen, zo blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO naar de motieven van stedentrips in opdracht van NS Hispeed.

Een drie- tot vierdaags ‘weekend weg’ levert even veel positieve energie op als een vakantie, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO naar de motieven van stedentrips in opdracht van NS Hispeed. Na afloop lijkt het alsof men geen weekend, maar een hele week met vakantie is geweest. Een korte vakantie van 2, bij voorkeur 3 nachten is ideaal om de accu weer helemaal op te laden, zo luidt de conclusie.

Als motief om een weekend weg te gaan noemde het consumentenpanel vooral de behoefte om het lange jaar te doorbreken, om los te komen van thuis/werk en om aandacht te besteden aan sociale relaties. Ontdekken, beleven en genieten van de luxe van een hotel en uit eten gaan, zijn belangrijke ingrediënten van een weekend weg. De tijd vliegt voorbij, omdat men in korte tijd veel nieuwe indrukken opdoet.

Meer stedentrips
NS Hispeed, aanbieder van vervoer met de hogesnelheidstreinen Thalys, ICE International, Eurostar en TGV naar populaire steden als Antwerpen, Brussel, Parijs, Londen, Keulen en Düsseldorf wil inzicht hebben in de invulling en motieven van korte vakanties. Volgens het rapport de ‘Vakantiemarkt in 2010’ van NBTC-NIPO Research’ worden jaarlijks worden 3,2 miljoen buitenlandse stedentrips ondernomen. Dit aantal is in de afgelopen 5 jaar met 27 % toegenomen en zal naar verwachting in de komende jaren verder toenemen door het groeiend aantal senioren en 1- en 2-persoons huishoudens. Stedenreizen zijn populair door de snelle bereikbaarheid met trein en vliegtuig. Het gevarieerde, compacte aanbod van culturele attracties, winkels en uitgaansgelegenheden in Europese steden lenen zich bovendien bij uitstek om tijdens een korte vakantie te beleven/ontdekken .

Ron Heeren, Hoofd Verkoop van NS Hispeed, ‘Het onderzoek van TNS NIPO geeft inzicht in de motieven en behoeftes van stedenreizigers en de bijdrage van de zorgeloze treinreis aan de totale beleving. Frappant dat nu ook wetenschappelijk is bewezen dat een korte vakantie (4 of 5 dagen) een sterk positief effect heeft op welzijn en gezondheid. Dat blijkt uit het zojuist verschenen boek De Kunst van Vakantievieren van Jessica de Bloom, gebaseerd op haar promotieonderzoek naar de effecten van vakantie op stress, herstel en werkmotivatie binnen het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Een van haar belangrijkste conclusies is ‘dat het niet zoveel uitmaakt hoe lang je op vakantie gaat. Wel van cruciaal belang is dat de vakantie aansluit bij persoonlijke voorkeuren en wensen.’ Niet de vakantieduur, maar de invulling is dus bepalend om optimaal te profiteren van vrije tijd.’

Stadsstrand
Volgens Heeren is een 3- tot 4-daagse buitenlandse stedenreis tegenwoordig een vast onderdeel van het jaarlijkse vakantiemenu. Door de snelle en gemakkelijke bereikbaarheid zijn de herhalingsbezoeken toegenomen. Ging men voorheen één keer naar Parijs om alle bezienswaardigheden te bezoeken, tegenwoordig is een concert van een internationale artiest of de uitverkoop in modewarenhuizen al een reden voor een weekend Parijs. Stedenreizigers ontdekken dat een populaire stad veel meer te beiden heeft dan een lijstje met ‘hot spots’. Relaxen op een stadstrand en een fietstocht door de stadsparken behoren bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden. Onze aanbeveling voor maximaal effect uit een weekend weg is dan ook: voorkom vakantiestress en maak van een stedentrip geen meerdaagse excursie met te veel ‘must sees’. Wereldsteden als Parijs en Londen zijn te veelomvattend om in één trip te veroveren. Genieten van een stad kan ook op een terrasje. Haal meer vakantie uit een stedentrip.’

Tot slot blijkt uit het onderzoek van TNS NIPO dat stedenreizigers steeds vaker voor de (hogesnelheids)trein kiezen vanwege het gemak en de ontspannen manier van reizen en de aankomst in hartje stad. De eigen auto is voor stedentrips naar een wereldstad als Parijs niet aantrekkelijk vanwege de hoge brandstofprijzen en de parkeerkosten ter plaatse en stress over files onderweg, meningsverschillen over de route en het rijden in een grote stad. Als favoriete treinbestemmingen voor een korte vakantie noemde het consumentenpanel dat meewerkte aan het onderzoek Parijs, Londen, Berlijn, Antwerpen en Brugge.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.