Woestijn conserveert WOII-vliegtuig

Woestijn conserveert WOII-vliegtuig 9
Opmerkelijk verhaal uit de Sahara: De naar nieuwe oliebronnen speurende Poolse ingenieur Jakub Perka stuitte vrijdag in het desolate Al Wadi al Jadid-district op een prima geconserveerd jachtvliegtuig. Bijna zeventig jaar nadat de Royal Air Force-piloot Dennis Copping met de Kittyhawk een noodlanding moest maken werden de restanten pas gevonden. Door de droge woenstijnlucht is het wrak in prima staat achtergebleven. Copping moest het vliegtuig, dat een defect had aan het landingsgestel, naar een groter vliegveld brengen, maar raakte verdwaald boven de woestijn. Ondanks het mankement wist hij het vliegtuig redelijk aan de grond te zetten. Onder zijn zijden parachute (die nog net als toen aan het vliegtuig hangt) zocht hij beschutting tegen de hitte. Toen niemand naar hem kwam zoeken is hij waarschijnlijk gaan lopen, maar de dichtstbijzijnde bebouwing is echter 350 km van die plek verwijderd. Een kansloze missie dus. Waarschijnlijk liggen zijn botten in een straal van 20 km rond het wrak, doch die zijn nog niet gevonden. Inmiddels is er een Britse delegatie naar Caïro, die het wrak naar Engeland willen halen om het daar in een museum ten toon te stellen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.