Bekijk de zeldzame overgang van Venus

De opkomst van de Zon

Op 6 juni gebeurt er iets ongelofelijk zeldzaams: De overgang van Venus voor de Zon, dit komt een keer per eeuw voor. Venus beweegt dan tussen de Zon en de Aarde door en dan kun je de contouren van Venus zien tegen het heldere oppervlak van de Zon. Deze overgang gebeurt in Nederland vooral ’s nachts, waardoor je alleen in de vroege ochtend het laatste deel van de overgang kan zien. Dat is dus deze woensdag. Om 6 uur gaat het Planetron open zodat je daar het laatste deel van de overgang kan zien en na afloop is er een ontbijt.

De Venusovergang is een zeer zeldzame gebeurtenis. Zo is de overgang van 6 juni slechts de zesentwintigste venusovergang sinds het begin van onze jaartelling. Ze komen in paren voor, met een tussenpoos van ongeveer 8 jaar, waarna er vervolgens een eeuw lang geen overgang meer plaats vindt. De overgang van 2012 is de tweede van een paar. De vorige overgang vond plaats op 8 juni 2004 en was in Nederland helemaal te zien. De kans dat wij de volgende overgang zullen meemaken is enorm klein: deze vindt namelijk pas plaats op 10 december 2117!

De zon komt op 6 juni even voor half 6 op. Niet veel later volgt Venus. Bij helder weer bestaat vanaf 6 uur de mogelijkheid om in Planetron Cinedome de venusovergang te volgen met speciale zonnetelescopen. Ook ontvangt iedere bezoeker een eclipsbril, waarmee veilig naar de zon kan worden gekeken. Na het einde van de overgang om 6.54 uur zal in het ruimtetheater meer achtergrondinformatie en een simulatie van de gehele venusovergang worden gegeven. Aansluitend staat een ontbijt klaar en bestaat de mogelijkheid om onderling de venusovergang na te bespreken of wellicht foto’s uit te wisselen.

Even voor de veiligheid: kijken naar de Zon is uiterst gevaarlijk en vereist een goede bescherming. Goede maatregelen zijn een eclipsbrilletje of een speciaal Zonnefilter. Kijken door een beroet glaasje, een zwarte film of een CD is schadelijk, want het laat de onzichtbare schadelijke UV-straling door. Dit ziet of voelt men niet direct, maar pas later wanneer men niet meer goed kan zien. Thuisblijvers, die toch naar de Venusovergang willen kijken, worden dan ook geadviseerd om een eclipsbril te kopen. Deze is bij Planetron Cinedome en menig andere sterrenwacht in Nederland te bestellen.

Wil je nou naar het Planetron om de overgang mee te maken, dan wordt wel geadviseerd om te reserveren. Dat kan op de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.