De Ommegang in Brussel

Vaandeldragers te paard bij de Ommegang in Brussel

Elke stad heeft wel zijn eigen gebruiken. Zo ook in Brussel, daar hebben ze op 3 en 5 juli de Ommegang. Om 20:00 uur stipt gaat de stoet van het Koningsplein naar de Grote Markt. De Ommegang betekent letterlijk een ‘rondgang’. De feestelijke optocht herdenkt het bezoek van Keizer Karel aan Brussel in 1549. Ruim 1400 figuranten doen een historisch kostuum aan en zorgen ervoor dat het Middeleeuwse Brussel herleeft.

Op dinsdag 3 juli en donderdag 5 juli vertrekt de stoet, de ‘Ommegang’, om 20:00 uur van de Coudenberg op het Koningsplein naar de Grote Markt. Van 21:00 tot 23:00 uur vindt op de Grote Markt een kleurrijk spektakel plaats. Sinds 2010 vertrekt een deel van de Ommegang aan de Coudenberg in de richting van de Grote Zavel. Deze groep bestaat uit Keizer Karel zelf, zijn zoon Filips II, een twintigtal vaandeldragers te paard en wachters.

Op 3, 4 en 5 juli wordt op de Grote Zavel een middeleeuws dorp opgebouwd. Er is een middeleeuwse markt. Ambachtslieden zoals een chirurgijn, barbier en smid, installeren zich en vertonen hun kunsten. Op het plein vinden activiteiten plaats zoals een wedstrijd voor kruisboogschutters, gevechten van ridders te voet en steekspelen te paard. Valkeniers geven demonstraties met roofvogels.

Op 3 en 5 juli kunt u aanschuiven bij de themamaaltijd ‘Keizer Karel en de feesten aan het Bourgondische hof’ in het kader van Brusselicious, het Jaar van de Gastronomie in Brussel. U krijgt een Bourgondisch menu voorgeschoteld in de onderaardse gewelven van de Coudenberg, overblijfselen van de residentie van Keizer Karel in Brussel. Dit ontdekkingsmenu is samengesteld in de grootse stijl van die tijd door het Centrum voor Historische Gastronomie en wordt opgediend van 18:00 tot 20:00 uur. Na deze maaltijd en een bezoek aan de archeologische site wordt u uitgenodigd voor de opening van de festiviteiten. De stoet van de Ommegang start om 20:00 uur stipt op het Koningsplein en stapt naar de Grote Markt waar de feestelijkheden een uur later worden voortgezet.

Kaartjes om de ommegang bij te wonen zijn te koop via de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.