Deze winter extreem helder Noorderlicht

Noorderlicht boven Finland

Iedereen kent het Noorderlicht. Deze mysterieuze kleuren aan de donkere winterlucht zorgen ervoor dat Finlad en Lapland een grote groep touristen trekt. Maar dit jaar verwachten ze nog meer mensen dan normaal want het Noorderlicht zou zijn hoogtepunt bereiken. Nog nooit waren de kleuren zo helder als ze deze winter verwacht worden. Of deze voorspelling echt uitkomt is natuurlijk nog de vraag maar een ‘gewoon’ Noorderlicht is ook al bijzonder, dus daar zou ik me niet door laten tegenhouden.

Maar waarom is het Noorderlicht deze winter zo bijzonder? “Om de elf jaar maakt de zon een actieve periode door, waarin extra veel zonneactiviteit wordt waargenomen. De laatste piek qua zonneactiviteit was in het voorjaar van 2000 en de volgende piek wordt deze winter verwacht. Met de toename van zonneactiviteit, neemt ook de helderheid van het noorderlicht toe. Het zogenaamde ‘aurora maximum’ blijft meestal nog twee jaar erg sterk aanwezig, dus de komende winters zijn de uitgelezen periode voor reizigers om het noorderlicht zelf te ervaren.” zegt geofysicus Jyrki Manninen van het Sodankylä Geophysical Observatory.

De beste tijd om het noorderlicht te zien is vlak voor middernacht, van januari tot april. Tijdens heldere, extreem koude nachten is de kans op noorderlicht het grootst, maar in de herfst schijnen de kleuren het felst. De natuurlijke lichtshow bevindt zich op ongeveer 100 kilometer hoogte en komt gemiddeld om de nacht voor. Meestal kleurt het noorderlicht geel en groen, maar soms ook blauw of paars. “In principe laat het noorderlicht zich zien als de lucht helder en donker is. In Fins Lapland hebben we daarom 200 nachten per jaar kans op het noorderlicht.”, aldus Jyrki Manninen.

Het mysterie van het noorderlicht heeft altijd gezorgd voor zowel angst als fascinatie. Vroeger geloofden de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Fins Lapland, dat het noorderlicht magische krachten had en met zeer veel respect behandeld moest worden. Aanstootgevend gedrag en zingen werd als gevaarlijk bestempeld. Sommige oude verhalen vertellen over de geesten van dode meisjes die dansen door de lucht of een poolvos die de sneeuw wegveegt in de Arctische heuvels.

De realiteit is dat dit prachtige lichtverschijnsel ontstaat zodra elektrisch geladen zonnedeeltjes het magnetisch veld van de aarde bereiken. Deze deeltjes bevatten veel energie en zodra dit in botsing komt met de zuurstof- en stikstofatomen van de atmosfeer ontstaan de prachtige kleurwaaiers boven de poolcirkels.

Hoe verder je van de evenaar zit, des te beter wordt het noorderlicht zichtbaar. Fins Lapland is hierdoor de ideale bestemming om het noorderlicht te bewonderen. “De Arctische wildernis biedt onvergetelijke ervaringen binnen handbereik. Onze moderne infrastructuur met onder andere 6 luchthavens zorgt ervoor dat reizigers zich makkelijk en snel kunnen verplaatsen in Fins Lapland.” zegt Hanna-Mari Talvensaari, Head of Marketing voor het Lapland – The North of Finland toerisme project. “De mogelijkheden om het lichtverschijnsel te aanschouwen zijn zeer divers. Liggend in een glazen iglo of al relaxend in een Finse sauna; het is allemaal mogelijk. Daarnaast worden vanuit plaatsen als Salla, Kilpisjärvi, Muonio en Luosto veel excursies georganiseerd om ‘op jacht’ te gaan naar het noorderlicht onder begeleiding van experts.” aldus Talvensaari.

Wil je zelf het Noorderlicht ervaren, ga dan voor meer informatie naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.