Europa’s mooiste stadsparken

Princes Street Gardens Edinburgh

Stedentrips zijn bedoeld als ontspannend en rustgevend. Maar soms is zo’n grote stad ook gewoon druk en overweldigend, dan ga je op zoek naar een beetje rust. Zoals Central Park dat in New York is, zo heb je ook stadsparken in Europese steden. De parken zijn mooi, goed onderhouden en je kan er even ontsnappen aan de drukte. Hieronder vind je een lijstje met de beste stadsparken in de populairste Europese steden.

Hyde Park – Londen, Engeland
Wie door de bloementuinen van Hyde Park dwaalt, of een rondvaart maakt over haar meertje Serpentine Lake, vergeet in een oogwenk de hectiek van het omliggende stadscentrum. Dit voormalige jachtgebied bestaat al sinds 1536 en is eigendom van de Britse koninklijke familie. Tegenwoordig is het 142 hectare tellende Hyde Park een geliefde ontmoetingsplaats voor Londenaren. Er wordt veel gesport, komende zomer vormt Hyde Park het decor voor de Olympische triatlon. De beroemde ‘Speakers’s Corner’ biedt elke zondag een podium aan publieke sprekers. Aan de rand van Hyde Park, dicht bij de Italian en Kensington Gardens, ligt het 389 kamers tellende Corus Hotel Hyde Park.

Villa Borghese – Rome, Italië
Centraal in Rome ligt het 80 hectare grote stadspark Villa Borghese. Het landgoed werd begin 17e eeuw aangelegd op de heuvel van Pinciano door kardinaal Scipione Borghese. Sinds het park begin 20e eeuw werd gekocht door de stad Rome is het vrij toegankelijk. Villa Borghese huisvest gerenommeerde kunstmusea en fraaie villa’s, fonteinen en standbeelden. Tegenover de dierentuin in het park staat het elegante hotel Aldrovandi Villa Borghese. Net als het park zelf is dit hotel een baken van ruimte en rust midden in de drukte van het Romeinse stadsleven.

Jardin du Luxembourg – Parijs, Frankrijk
De Jardin du Luxembourg beslaat een gebied van 25 hectare in hartje Parijs. De tuinen werden vanaf het begin van de 15e eeuw aangelegd rond het ‘Palais du Luxembourg’, dat in dezelfde tijd gebouwd werd in opdracht van koningin Maria de’ Medici. Tegenwoordig doet het paleis dienst als onderkomen van de Franse senaat. Midden in het statige park ligt een grote achthoekige vijver, die doordeweeks veel lezende studenten aantrekt en in het weekend gezinnen met kinderen. Het park heeft haar romantische uitstraling nooit verloren. Hotel Observatoire Luxembourg ligt, net als het park, aan de beroemde Boulevard Saint Michel. De 40 kamers van het hotel bieden uitzicht over de stad of over de ‘Luxemburgse tuin’.

Djurgården – Stockholm, Zweden
Het 279 hectare grote Djurgården is één van de veertien eilanden die samen de stad Stockholm vormen. Behalve een park met uitgestrekte bossen vind je hier schitterende buitenverblijven, paleizen en musea. Het knusse openluchtmuseum Skansen bijvoorbeeld, met steen voor steen herbouwde huisjes vanuit heel Zweden. Het koninklijke park biedt een fenomenaal uitzicht over het historische stadshart van Stockholm, dat eenvoudig per brug of boot te bereiken is. Wie deze stedelijke natuur als uitvalsbasis wil gebruiken om Stockholm te ontdekken, kan terecht in Hotel Scandic Hasselbacken, gelegen aan de rand van het park.

Princes Street Gardens – Edinburgh, Schotland
De Princes Street Gardens in het Schotse Edinburgh bewijzen dat ook een relatief klein park groots kan zijn. Het park ontstond rond 1820 tijdens de drooglegging van het meer ‘Nor Loch’ en wordt in tweeën gesplitst door de heuvel ‘The Mound’. Er zijn belangrijke musea te vinden, zoals ‘the National Gallery of Scotland’ en ‘The Royal Scottish Academy’. Aan de zuidzijde grenst het park aan ‘Castle Rock’, met op de top ‘Edinburgh Castle’, waar de kroonjuwelen van Schotland worden bewaard. Wie deze spectaculaire locatie met eigen ogen ziet, zal niet verbaasd zijn dat hier al in de 12e eeuw een kasteel werd gebouwd. Het Old Waverley Hotel biedt een prachtig uitzicht over het park.

Hotels.com zocht ook de beste hotels uit dicht bij de stadsparken in de buurt.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.