Going Dutch the New York way

Broadway is toch ook een beetje Nederlands?

Zoals we allemaal weten en ook eindeloos blijven herhalen was New York ooit van Nederland. Ruim 400 jaar geleden heette het nog New Amsterdam. En zelf nu nog zijn er Nederlandse invloeden te vinden in New York, zo zijn sommige gevels toch wel erg Hollands. De nieuwe historische reisgids: Explore Historic Dutch New York, laat je de stukjes Nederland zien die nog over zijn. Dus pak de fiets, heel Nederlands, en verken New York the Dutch way.

Geïnteresseerd in kunst van vaderlandse bodem, ook als je zelf niet in Nederland bent? Van eind juni tot 8 oktober is in het Guggenheim Museum een expositie van Rineke Dijkstra te zien, een moderne tentoonstelling van ruim zeventig kleurenfoto’s. Ook El Museo del Barrio in Queens is een bezoekje waard, hier vind je een expositie in het teken van het koloniale verleden met werk van onder andere Nederlands Antilliaanse kunstenaars. Kijk voor meer kunst uit Nederland in NYC op de Dutch Arts Calendar, van beeldende kunst en vormgeving tot architectuur.

Helemaal Hollandsglorie zijn de Dutch Roots tours van Bike the Big Apple, delen gaan zelfs heel vertrouwd (en veilig) over fietspaden. Onder leiding van een ervaren gids is er elke maandag een fietstocht langs bekende en minder bekende Nederlandse stukjes stad. Wist je bijvoorbeeld dat er nog heel wat oude Hollandse huisjes in New York staan? Ze openen tegenwoordig hun deuren als museum. Fiets eens langs bij het Dyckman Farmhouse of Van Cortlandt House Museum, beide op Broadway. Als je in Brooklyn ben bezoek je het Lefferts Historic House of Wyckoff Farmhouse – echte Nederlandse boerderijen aan de andere kant van de oceaan.

Voor wie geen genoeg krijgt van de Nederlandse geschiedenis die in NYC voor het oprapen ligt, is er de nieuwe gids Explore Historic Dutch New York. Dit overzicht staat vol informatie over o.a. Nederlandse kust, architectuur, antiek en de immigratie in de 19e en 20e eeuw. Een handig boekje voor als je alles wilt weten over wat onze voorvaderen in The Big Apple gedaan en gebouwd hebben.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.