Het hele jaar filmfestivals in Tsjechië

Bezoekers van het Summer Film School Festival

Als ik aan filmfestivals denk is Tsjechië niet het eerste land dat in me opkomt, eerder Frankrijk of Amerika. Kennelijk heb ik de afgelopen jaren niet zo goed opgelet want Tsjechië heeft het hele jaar door filmfestivals. Zo is er in juni en juli het Karlovy Vary Festival, het Summer Film School Festival eind juli en het One World Festival in maart 2013.

The International Film Festival Karlovy Vary is het grootste filmfestival van Tsjechië. Het stadje Karlovy Vary, slechts 100 kilometer van Praag, staat normaliter bekend om haar spa’s, maar transformeert tijdens deze dagen tot een waar filmfestival. Dit jaar is de Britse actrice en veelvuldig Oscarwinnares Helen Mirren “special guest” is. Voor meer informatie ga je hier heen.

Het Summer Film School Festival blikt elk jaar terug op het werk van een vooraanstaande filmmaker. Deze keer staat Oscarwinnaar David Lean, bekend van o.a. “Doctor Zhivago”, in de spotlights. Bezoekers kunnen zich ook opgeven voor verschillende lezingen, paneldiscussies en “masterclasses”. Ook focust het Summer Film School Festival zich dit jaar op de geschiedenis van de Hongaarse film. Meer informatie vind je hier.

Het Jihlava International Documentary Film Festival biedt in oktober alles op het gebied van documentaires. Liefhebbers kunnen tijdens dit festival ingrijpende reportages bekijken over Centraal- en Oost-Europa. Als bezoeker krijg je ook de unieke kans om direct na de films gedachten uit te wisselen met de filmmakers. Voor meer informatie ga je naar de website.

Praag staat in maart 2013 volledig in het teken van twee interessante filmfestivals. Tijdens het One World Festival worden ingrijpende documentaires over mensenrechten vertoond. Aansluitend wordt het oudste en tevens een van de grootste filmevenementen van Tsjechië georganiseerd: Febiofest. Bekijk de allerbeste internationale producties, retrospectieven van gerenommeerde filmmakers en werk van aanstormend nieuw talent. Regisseurs Roman Polanski – bekend van o.a. “The pianist” en “Rosemary’s baby” – en Tom Tykwer – “Perfume: the story of a murderer” – begonnen hier ooit hun carrière.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.