Het vijfde Vlinderwandelweekeind

De meest gespotte vlinder was in alle jaren het klein koolwitje

Op 25 en 26 augustus wordt het voor de 5de keer gehouden, het vlinderwandelweekeind. Tijdens dit weekeind kun je vlinders tellen en tegelijkertijd het Pieterpad lopen. Het Pietpad is 492 kilometer en loopt van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg(bij Maastricht). Voor het wandelweekeind is de tocht in 93 etappes verdeeld van 5 en 10 km. Je kan je opgeven voor een of meerdere etappes.

In dit vijfde Vlinderwandelweekend hopen de organisatoren De Vlinderstichting en Nivon Natuurvrienden dat, net als in 2008, 2009, 2010 en 2011 alle etappes weer worden gelopen. Zo kan er een goede vergelijking gemaakt worden als het gaat om de vlinderstand in Nederland. In 2011 werden 8105 vlinders gemeld (tegenover 9673 in 2010, 7607 in 2009 en 4200 in 2008). De meest gespotte vlinder was in alle jaren het klein koolwitje.

Jolanda Denekamp, projectleider Nivon Natuurvrienden: ,,Het is een unieke gezamenlijke activiteit van het Nivon en De Vlinderstichting. Wandelaars die bekend zijn met de LAW’s, langeafstandswandelpaden, zoals het Pieterpad, kunnen vlinders gaan tellen en vlinderaars kunnen in dit weekend kennis maken met een gemarkeerd wandelpad.’’ Nivon-vrijwilligers beheren 4000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Pieterpad. De Vlinderstichting maakt zich sterk voor de bescherming van vlinders en libellen. ‘De kennis die we opdoen tijdens het vlinderwandelweekend kunnen we gebruiken voor bescherming”, zegt Titia Wolterbeek, directeur van De Vlinderstichting. Je hoeft geen vlinderkenner te zijn om mee te doen: bij deelname krijg je een overzicht met vlinders.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.