Lonely Planet-topscore met Hurtigruten

Lonely Planet-topscore met Hurtigruten 9

Hurtigruten schip door de Geiranger fjord in Noorwegen

Lonely Planet heeft een top 17 van dingen die je moet zien als je in Noorwegen bent opgesteld. Opmerkelijk aan deze lijst is dat je 15 van de 17 attracties met een Hurtigruten kan zien. Een Hurtigruten is een soort klein cruise schip.  Van oorsprong gebruikt men deze kleine ‘cruise’ schepen om de post te bezorgen bij de lokale bevolking. Door de relatief  kleine schepen komt men tot ver in de mooiste fjorden.

Op de lijst staat onder meer de Werelderfgoed Geirangerfjord in het zuidwesten van Noorwegen, een imponerende 15 km lange fjord en de prachtige gerestaureerde Bryggen Hanzehuizen langs de kade in het centrum van de stad Bergen. Ook de Art Nouveau stad Ålesund staat in de top 17: na een grote brand in 1904 werd de stad weer opgebouwd in een schitterende Jugendstil stijl. Daarnaast zijn must-see attracties het Noorderlicht, de Sami cultuur, de Noorse eilandengroep Svalbard met zijn ijsberen en een huskysleehondentocht. Maar liefst 15 van de 17 aanbevelingen kunnen makkelijk tijdens een vaart met Hurtigruten of met een excursie vanaf een van de havens bezocht worden.

Andere Lonely Planetaanraders zijn bijvoorbeeld wildlife tochten – Hurtigruten biedt onder meer zeearenden en koningskrabben safari’s aan, de steden Tromsø en Oslo en de treinrit van Oslo naar Bergen, door verschillende ranglijsten bestempeld als een van de mooiste treinritten ter wereld. Dit traject loopt eerst door uitgestrekte bosgebieden, daarna over de Hardangervidda en dan afdalend naar de prachtige fjorden en de mooie stad Bergen.

Ook de Hurtigruten vaartocht langs de Noorse kust staat op de hitlist, alsmede een bezoek aan de Lofoten eilandengroep ten noorden van de Poolcirkel – die met een Hurtigruten tocht bezocht worden. Ook de tientallen staafkerken zijn volgens Lonely Planet het bezoeken waard. Deze geheel uit hout opgetrokken kerken liggen verspreid over Noorwegen.

De enige twee bezienswaardigheden op de lijst die niet via Hurtigruten te zien zijn, zijn de Pulpit Rock, een enorme klif met een geweldig uitzicht. Het is goed te doen tijdens een dagtocht vanuit bijvoorbeeld Stavanger, de wandeling er naar toe neemt twee uur in beslag. De andere is wandelen in het ruim 1100 m² grote Jotunheimen National park in de provincies Oppland en Sogn og Fjordane.

Voor de hele Lonely Planet lijst ga je naar de website.

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.