Napoleon vindt weer zijn Waterloo

Vlakbij het slagveld is een museum, dat de geschiedenis van Napoleon laat zien.


De geschiedenis herhaalt zich. Dat kun je wel zeggen, wanneer op zaterdag 16 juni en zondag 17 juni de reconstructie van de slag tussen de legers van Napoleon en Wellington bij Waterloo plaatsvindt. Zo’n 600 figuranten uit verschillende landen steken zich in historische kostuums en slaan hun bivak bij Waterloo op. Op zondag vinden er schijngevechten plaats. In 2015 is het alweer 200 jaar geleden dat deze slag geleverd werd. Dit zal dan groots gevierd worden.

Op zaterdag 16 juni vindt u het bivak van de Franse soldaten in het Provinciaal Museum Laatste hoofdkwartier van Napoleon. De Nederlanders en Engelsen slaan hun tent op aan de voet van de Leeuwenheuvel. Terwijl bezoekers door het kampement wandelen, kunnen zij zien hoe het leven in een legerkamp er vroeger uitzag: geweer- en kanonschoten, parades, wisseling van de wacht en patrouilles. Gasten mogen gerust de soldaten tijdens hun bezigheden aanschieten. Zij vertellen graag over de bivakken, de wapens en de uitrusting. Daarnaast zijn er markten met producten en ambachten uit de tijd van Napoleon.

Zondag 17 juni barst de strijd los. Belangstellenden kunnen de gevechten bij Plançenoit, die zich afspelen tussen Hannotelet en Maransart, bijwonen. Van 10 tot 12 uur strijden de geallieerde en Franse troepen tegen elkaar, in het open veld en in het bos. Wanneer de strijd beslecht is, trekken de geallieerde troepen in triomf het centrum van Waterloo binnen om de hertog van Wellington, in zijn hoofdkwartier en in de Sint-Jozefkerk te huldigen.

Op 1 maart 1815 ontsnapte Napoleon van het eiland Elba. Enkele maanden later, 18 juni 1815, viel het doek voor Napoleon definitief en werden zijn soldaten door het geallieerde leger van Wellington bij Waterloo verslagen. Onder de geallieerden bevond zich ook een leger van Nederlanders geleid door de Prins van Oranje-Nassau. Op www.waterloo1815.be staat het gedetailleerde programma van de reconstructie van de slag bij Waterloo op zaterdag 16 juni en zondag 17 juni.

Praktisch: Zaterdag 16 juni en zondag 17 juni 2012, 13e Napoleontische bivakken, Route du Lion 315, 1410 Waterloo
Tel.: +32 2 385 19 12, www.waterloo1815.be en www.waterloo-tourisme.be

Een video over de reconstructie van deze veldslag:

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.