No fear of flying app

Gary Brooker.


“No more fear of flying”, die 80’er jaren hit van Gary Brooker schiet meteen door ons hooft bij het horen van dit nieuws: Vanmiddag, tijdens een vliegangstsymposium op JFK International Airport in New York, lanceert het Nederlandse vliegangstinstituut Stichting VALK een Engelstalige vliegangst applicatie voor iPhone, iPad en Android gebruikers. Dit is wereldwijd het eerste mobiele hulpmiddel voor vliegangstigen dat gebaseerd is op een 23 jaar lange wetenschappelijk onderzochte behandelmethode.

Stichting VALK wil hiermee wereldwijd mensen met milde tot matige vliegangst ondersteunen voor en tijdens de vlucht. Ruim 30% van de volwassen westerse bevolking is bang in een vliegtuig. Vorige week lanceerde het instituut een Italiaanse en Portugese vliegangst app. Op korte termijn verschijnt de tool ook in het Pools, Frans en Chinees. ‘Veel luchtvaartmaatschappijen erkennen de waarde van ons behandelprogramma en zien angstige vliegreizigers graag veranderen in ontspannen passagiers’, zegt dr. Lucas van Gerwen, directeur van Stichting VALK. In Nederland bestaat de Vlieg App al sinds vorig jaar zomer.

Paniekknop
Vliegangst kan verschillende oorzaken hebben zoals claustrofobie, hoogtevrees controledrang, sociale angst, een vervelende vliegervaring of het ervaren een stressvolle gebeurtenis die niets met vliegen te maken heeft. ‘De angst openbaart zich voor iedereen anders’, verklaart Van Gerwen. ‘Deze vliegangst applicatie is het resultaat van 23 jaar wetenschappelijke kennis en ervaring ten aanzien van het behandelen van vliegangst. In Nederland lanceerden we vorig jaar de Nederlandstalige versie, de Vlieg App. Die wordt nog steeds dagelijks gedownload.’

Gebruikers kunnen via een eenvoudig menu kiezen uit informatie en tips over de periode vòòr de vliegreis, de start, de vlucht, turbulentie en de landing. Een minicursus luchtvaart met feiten over vliegen, vormt naast de uitleg over wat angst met je doet, een belangrijk therapeutisch onderdeel van de app. Twee ontspanningsoefeningen, in tekst en geluid, helpen vervolgens om tot rust te komen. De paniekknop biedt een oplossing als de angst voor of tijdens de vliegreis plotseling in alle hevigheid toeneemt. Via tekst en een audio bestand spreekt een vliegangsttherapeut de gebruiker toe waardoor het spanningsniveau direct daalt. De app is in de lucht bruikbaar in de vliegtuigmodus.

Wereldwijde interculturele studie
‘De lancering van de meertalige vliegangst app’s is tevens de kick off van een interculturele studie naar de prevalentie en oorzaken van vliegangst wereldwijd’, voegt Van Gerwen toe. ‘Het is moeilijk om prevalentie onderzoek te doen naar dit fenomeen. In sommige culturen is het ongebruikelijk om toe te geven dat je bang bent. Met behulp van updates kunnen we gebruikers van de app wereldwijd anoniem vragenlijsten laten invullen’. Dr. Lucas van Gerwen is vlieger, geregistreerd EAAP luchtvaartpsycholoog, klinisch psycholoog en directeur van Stichting VALK. Hij werkt al meer dan 30 jaar als vliegangsttherapeut- en onderzoeker en stond aan de wieg van Stichting VALK. In 2004 promoveerde hij op het onderwerp vliegangst aan de universiteit van Leiden. Hij concludeerde onder meer dat vliegangstige mannen voor andere dingen bang zijn dan vliegangstige vrouwen. Daarnaast vergeleek hij de bestaande therapieën waarmee vliegangst wereldwijd behandeld wordt en stelde vast welke methode het beste resultaat biedt. Hij ontwikkelde gevalideerde wetenschappelijke vragenlijsten om de diagnose van vliegangst vast te stellen. Deze zijn vertaald in 12 talen en worden wereldwijd gebruikt door vliegangstinstituten.

Om iedereen die (geen) angst (meer) heeft voor vliegen, hier onder een gouwe-ouwe videoclip van Gary Brooker (ooit Procol Harum) met ‘No more fear of flying’.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.