Rotterdam als poppenkast

Tekening: Pieter M. Dorrenboom


Handpoppen, marionetten en schimmenspelpoppen: deze zomer zijn de poppen aan het dansen in Rotterdam. Vanaf donderdag 28 juni komen in de tentoonstelling in de Dubbelde Palmboom, “Laat de poppetjes dansen”, diverse soorten poppenspelen onder de aandacht.

De poppenkast werd vroeger gebruikt als een manier om een verhaal te vertellen, aangezien een groot gedeelte van de bevolking niet kon lezen of schrijven. Het publiek bestond toen nog grotendeels uit volwassenen, terwijl het poppenspel zich tegenwoordig vaak op jonge kinderen richt. Met behulp van het poppenspel kan men een wereld maken die anders is dan de gewone wereld, spannender of leuker.

Stichting Poppencollecties
Twee grote kasten in het museum tonen zowel lieve, leuke als enge en spannende poppen. De poppen die worden getoond maken deel uit van de collectie van Stichting Poppencollecties Dordrecht, ondergebracht in Museum Rotterdam. Bij elke kast komen diverse poppenspelen onder de aandacht. Zo zijn er handpoppen, marionetten, stokpoppen, stangpoppen en schimmen te zien. “Laat de poppetjes dansen” is verder een samenwerkingsverband tussen Museum Rotterdam en De Theaterhavo/vwo (richting vormgeving), onderdeel van theaterconcern Hofplein Rotterdam. Leerlingen hebben marionetten en handpoppen ontworpen. Bezoekers, jong en oud, kunnen daarmee in de speciale poppenkasten in de huid van een poppenspeler kruipen.

Museum voor kinderen
De Dubbelde Palmboom biedt genoeg te ontdekken en te doen voor gezinnen met kinderen. In de zomervakantie krijgen kinderen op vertoon van hun Jeugd Vakantie Paspoort een gratis doeboekje voor de tentoonstelling. In de herfstvakantie zijn er diverse workshops en voorstellingen voor kinderen. Meer informatie is te vinden op: www.museumrotterdam.nl.

Museum Rotterdam – Dubbelde Palmboom
Voorhaven 12
3024 RM Rotterdam – Delfshaven

Open: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur (op afspraak kunnen groepen eerder komen)
Bereikbaar: metro Delfshaven, tram 4 of 8, halte Spanjaardstraat. Parkeergelegenheid in de directe omgeving.
Entree: kinderen t/m 17 jaar, Rotterdampas en Museumkaart gratis, volwassenen € 6, –

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.