10 tips om vakantiegevoel vast te houden

Herinneringen aan prachtige middagen aan het strand.


Eenmaal terug van vakantie vervalt een mens vaak in oude gewoonten en slaat de sleur weer toe. Wat kun je er (voor je reis) aan doen om dat te voorkomen en om het vakantiegevoel langer vast te houden. Deels gebaseerd op wat elders al over dit onderwerp is gepubliceerd, hierbij een lijstje met tien tips:

  1. Ga actief op zoek naar nieuwe ervaringen, zodat u veel herinneringen aanmaakt. Periodes die veel nieuwe herinneringen bevatten ‘zetten uit’ wanneer we erop terugkijken en lijken daardoor lang te hebben geduurd.
  2. Probeer alle indrukken bewust in u op te nemen. Focus op zoveel mogelijk zintuiglijke waarnemingen tijdens een moment dat u wilt onthouden – de warme zon op uw gezicht, de geur van tijm, het uitzicht met de glinsterende zee in de verte.
  3. Leg vast wat u meemaakt: fotografeer, schrijf, bewaar theaterkaartjes. En fris uw geheugen regelmatig op door uw foto’s te bekijken en aantekeningen door te lezen.
  4. Wilt u de terugreis net zo lang laten duren als de heenreis, en zo uw vakantie nog wat rekken, neem dan een andere route terug en zorg dat u gedenkwaardige herinneringen heeft. Eet eens een keer niet bij McDonald’s net over de grens, maar ga van de snelweg af en zoek een eettent voor de plaatselijke specialiteit.
  5. Plaats de mooiste foto die je gemaakt hebt op het bureaublad van je computer, zodat je er bij het opstarten van de pc (en je werkdag) er elke keer aan herinnerd wordt.
  6. Neem een mooi leeg (Frans) jampotje en vul dat met het zand en de schelpjes van het strand waar je van die heerlijke, zonnige dagen hebt gehad. Zet dat potje op je bureau en je hebt herinneringen aan de ontbijtjes in de zon (toen je de jam op je croissantjes smeerde) en het strand, want feitelijk heb je een stukje daarvan meegenomen!
  7. Brand voor je op reis gaat je eigen zomervakantie-cd. Tip van Elke Dag Vakantie: Mix daarbij dé zomerhits met de leukste zonnige meezingers van vroeger. Draai die cd veel tijdens autoritjes in de vakantie. Laat de cd daarna nog minstens twee maanden in de speler van je auto zitten en geheid voel je je weer langs die mooie baai rijden, iedere keer als je dat bepaalde nummer hoort.
  8. Koop als souvenirs vooral kleren. Kleren heb je toch nodig, maar als je ze in New York, Madrid of Rome koopt, trek je het hele jaar door een stukje van die stad aan. In ieder geval denk je telkens als je je Levi’s spijkerbroek aan je benen schuift: ´Die heb ik in die prachtige Outlet-store bij Budapest in Hongarije gekocht. En warm dat het daar was!´
  9. Heb je een mailprogramma dat het mogelijk maakt om op afgesproken tijdstippen mailtjes te versturen? Kies dan na afloop de twaalf mooiste foto’s van je vakantie uit en stuur jezelf (en je partner) elke maand zo’n foto op een onverwachts moment met een klein beetje tekst er bij. Geheid goed voor een glimlach!
  10. Maak eens op papier (of in je telefoon) een lijstje met álle vakantiereizen die je al gemaakt hebt. Moeilijk hè? Maar het denken er aan om die lijst zo compleet mogelijk te maken (want je mag er best weken over doen…, zou je nog weten welke vakanties je allemaal met je ouders gehad hebt?) maakt het al tot een genoegen. En alle plezierige herinneringen komen er vanzelf bij omhoog borrelen. Is de lijst eenmaal compleet dan volstaat het om op een regenachtige, saaie kantoordag er even doorheen te bladeren om je weer beter te voelen.
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.