Verlangen naar vakanties van vroeger

Tien tips voor een top tijd.


Voordeel van ouder worden is dat je meer kunt relativeren. Zo ook met je vakantiewensen. In jonger jaren weet je zeker dat je misschien wel meerdere wereldreizen zult gaan maken. Later realiseer je je dat dat niet zo simpel is: Het kost (veel) geld en tijd. Inmiddels zit je ingeklemd tussen allerlei verplichtingen, van werk, gezin en hypotheek. En later blijkt dat dat niet erg is. Was het in de jaren zeventig nog bijzonder als iemand een wereldreis maakte (ik kan me nog herinneren dat we bij de krant waar ik toen werkte op blauw luchtpostpapier elke week een bericht kregen van iemand die van noord- naar zuid-Amerika fietste, dat tikten we dan over en werd gepubliceerd), tegenwoordig maakt ‘iedereen’ een wereldreis.

Nieuwste trend is om álle landen van de wereld aan te doen. Maar wat is de waarde daarvan? Dan land je bijvoorbeeld op Schiphol en ga je even naar Volendam en de volgende dag weer weg. Heb je dan Nederland gezien? Ken je dan ons land? Het is net van ‘tikkie!’ en weg ben je weer. Dan maak je van je leven een afstreeplijst. Aan het eind zet je hijgend een vinkje bij het laatste item op je ‘bucketlist’, maar heb je er dan van genoten? Of was het bijna werk? Een missie die je van de slavendrijver in je hoofd hebt opgedragen gekregen? En deed je het voor jezelf of was het voor je omgeving/collega’s, ben je dan bezig een scorelijst te vullen volgens de normen van anderen? Zo van: Mijn leven is toch zeker een 8 geweest als je er op terugkijkt.

Mijn ‘eisen’ voor een vakantie zijn nu:

  • Ik ben in een totaal andere omgeving (in mijn geval bergen of de zee, want die heb ik normaal niet bij de hand).
  • Ik kan (bijna) elke dag een flinke wandeling maken.
  • Ik kan (bijna) elke dag zwemmen (zee, meer of camping-zwembad).
  • Het is mooi weer: 20 graden en (liefst) meer.
  • Ik heb een hele stapel literatuur bij me (tijdschriften en boeken).
  • Ik kan zo nu en dan een museum, stad of kasteel bezoeken.
  • Ik heb een lekker luie stoel voor onder de luifel.
  • Als ik wil doe ik zomaar een slaapje van 20 minuten overdag in de schaduw.
  • Ik neem de tijd om te mijmeren (nadenken, tevreden zijn over het leven, gelukkig zijn)
  • Er is tijd om samen met anderen rustig een goed maal te eten met een lekker glas wijn of bier er bij.

Als me dat deze zomer weer lukt, dan ben ik een tevreden mens. Inmiddels weet ik dat je wel altijd je wensen en verlangens moet hebben (zonder dat ben je een schip dat doelloos ronddobbert), maar dat je ze daarna los moet laten. Ze niet verbeten moet najagen. Zo wist ik in 1980 niet wat me dertig jaar later allemaal ten deel zou zijn gevallen en dat is heel veel. En daar zaten ook een paar prachtige reizen bij!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.