8 tips tegen blaren

Wandelen kan soms voor blaren zorgen

Volgende week dinsdag begint de Nijmeegse vierdaagse weer. En elke vierdaagse worden enorm veel mensen aan blaren behandeld. In 2011 werden er tijdens de Nijmeegse vierdaagse 6369 mensen behandeld. Hiervoor gebruikte het Rode Kruis 2500 wattenstaafjes, 12,8 liter jodium, 9,3 km aan pleisters. Ook de gewone wandelaar heeft wel eens last van blaren. Maar wat kun je nou het beste doen?

De meningen over de beste behandeling van blaren lopen sterk uiteen. Sokken binnenstebuiten keren of insmeren met vaseline? Doorprikken of preventief afplakken? Hoog tijd voor een overzicht van de meest effectieve behandelmethoden, aldus Petra Strijdhorst redactrice van Op Pad. Na een onderzoek onder de Op Pad lezers kwamen er veel reacties van fanatieke wandelaars.Er kwamen bekende en minder bekende tips om blaren te voorkomen en genezen binnen. Om feit van mythe te onderscheiden, is de hulp ingeschakeld van het Rode Kruis, de ervaringsdeskundige op het gebied van blaren en de behandeling ervan.

8 tips tegen blaren op een rij

1. Draag passende schoenen
2. Draag passende (naadloze sokken)
3. Loop schoenen goed in
4. Start 4 weken voor de tocht met het insmeren van je voeten met huidverstevigende producten (bijv. kampferspiritus)
5. Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf voor het lopen
6. Strooi een beetje talkpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten
7. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep
8. Plak gevoelige plekken preventief af

Let op! Iedere huid is anders. Wat bij de één perfect werkt, veroorzaakt bij de ander juist blaren. Probeer dus vooraf uit wat bij jouw voeten past. Voor meer tips en informatie ga je naar de website.

One Response

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.