Bultrugwalvissen vinden veilige haven

De bultrugwalvis komt naar Panama in de zomer.

Elk jaar is het weer een spektakel in Panama. Duizende bulrugwalvissen verzamelen zich in het tropische water voor de Pacifische kust. De walvissen komen van het noordelijke en het zuidelijke halfrond naar het land in Midden-Amerika. Van juli tot oktober komen de dieren daar om elkaar te ontmoeten, te spelen en om kleintjes te krijgen. Het is een veilige haven voor de bedreigde soort.

Walvissen spotten
Panama’s geografische ligging, het tropische klimaat en warme water trekt bultrugwalvissen van het zuidelijk halfrond van juli tot oktober en van het noordelijke halfrond tussen december en februari. Bezoekers kunnen de walvissen spotten vanaf het land of met een georganiseerde boottoer. Bultruggen spot je aan de Pacifische kust. Aan de Caribische kust vertoeven dolfijnen, het hele jaar door.

Beschermde marineparken
Panama bezit 43 beschermde marineparken. Een veilig broedgebied voor bultrugwalvissen, waar de populatie jaarlijks van lijkt te groeien. Dat is geweldig nieuws, voor Panama én voor het behoud van bultrugwalvissen op internationaal niveau. Rondom de Las Perlas eilanden ligt de favoriete speeltuin van de bultruggen. En in Coiba National Park en de Golf van Chiriqui National Marine Park zijn naast bultrugwalvissen ook potvissen en spitssnuitdolfijnen te spotten in september en oktober. De wateren van het Isla Iguana Wildlife Refuge worden in februari en maart gedomineerd door Orka’s

Met uitsterven bedreigd
Panama is een van de landen die al jaren pleit voor een walvisreservaat tussen Afrika en Zuid-Amerika. Dit jaar vond de 63e vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) plaats in Panama City. Mede door walvisjachtvoorstander Japan kreeg het plan niet genoeg stemmen. Daarnaast heeft Zuid-Korea aangekondigd weer te gaan jagen voor wetenschappelijke doeleinden. De walvis wordt nog steeds met uitsterven bedreigd.

Voor meer informatie over Panama ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.