Eerste Men’s Health Urbanathlon

Een deel van de Men’s Health Urbanathlon Amsterdam

Rennen als mallen, zo moet het een beetje overkomen als je als publiek kijkt naar de 1e Men’s Health Urbanathlon kijkt op 16 september in Amsterdam. Geen traditionele (halve marathon) hardloopwedstrijd langs de gebaande wegen, maar juist gebruikmakend van zoveel mogelijk obstakels die de stad biedt. Bij een Urbanathlon gaan deelnemers 14 kilometer hardlopen en ondertussen moeten ze over en onder allerlei hindernissen heen. In steden als New York en Sydney zijn dit soort evenementen al meer gehouden, maar het is de eerste keer dat er een Urbanathlon in Nederland komt. Het is meteen een groot succes, want alle 4500 startplaatsen zijn al vergeven.

De deelnemers leggen hardlopend een traject van 14 kilometer af, dat hen via het Oostelijk Havengebied en het KNSM eiland en Java-eiland naar het Scheepvaartmuseum en NEMO zal leiden. Uniek is dat de deelnemers dwars over het terrein van de Koninklijke Marine gaan, doorgaans hermetisch afgesloten voor burgers.

De door het mannenblad Men’s Health georganiseerde cityrun kent echter een extra dimensie: onderweg moeten de lopers een flink aantal obstakels beslechten. Hindernissen zoals wegversperringen, rioolbuizen, containers, muren, klimrekken, half pipes en de trappen van NEMO. Uniek is ‘Bus Mania’, een obstakel waarbij via cargonetten over een bus van het GVB wordt geklommen, en ‘Rush Hour’, waarbij de deelnemers dwars door een tram moeten. Ook bij het Scheepvaartmuseum stuiten de deelnemers op een versperring. Door de combinatie van hardlopen en hindernissen dient men niet alleen te beschikken over snelheid, maar ook over uithoudingsvermogen, kracht, behendigheid en souplesse.

De MH Urbanathlon speelt in op de grootstedelijke trend waarbij mensen hun workouts buiten uitvoeren. ‘In steden als New York, Hong Kong en Sydney zie je mensen al langer op straat en in parken trainen,’ zegt hoofdredacteur Jan Peter Jansen van Men’s Health. ‘Waarbij ze niet alleen hardlopen, maar ook krachttrainingen doen door gebruik te maken van aanwezige obstakels zoals trappen, klimrekken en muurtjes. Het mooie van de urban gym-trend is dat alle oefeningen zijn gebaseerd op ons natuurlijke bewegingspatroon. Als klein kind doen we niets anders dan klimmen en klauteren. Met de Urbanathlon kunnen volwassen dat nu ook weer doen.’
De Urbanathlon maakt gebruik van elk facet van fitness en is goed voor de flexibiliteit, de conditie en de behendigheid.’

De belangstelling voor de Urbanathlon is groot. Al binnen een maand schreef zich het maximale aantal deelnemers van 4.500 mensen in, waarvan een kwart vrouw is. Meer dan 5.000 mensen hebben zich ingeschreven op de reservelijst. Het succes van de Urbanathlon had zich al bewezen in andere steden zoals New York, Singapore, Sydney en Hamburg, reden om de cityrun ook in Nederland te organiseren. ‘Voor 2013 hebben we nieuwe edities op het programma staan,’ aldus Jan Peter Jansen. ‘Daarbij denken we niet per se aan hetzelfde traject in het Oostelijke Havengebied. Ook andere gebieden en steden komen aan de beurt.’

Start en finish van de MH Urbanathlon vinden plaats op de kop van het Java-eiland, waarna via de Jan Schaefferbrug de Piet Heinkade, Veemkade en Oostelijke Handelskade worden gepasseerd. Langs het spoor van Centraal Station gaat het vervolgens over het terrein van de Koninklijke Marine naar het Scheepvaartmuseum, waar gigantische Sea Freight-containers als obstakels staan opgesteld. Via de Piet Hendrikkade lopen de deelnemers richting NEMO, waar de meterhoge trappen naar het dakterras moeten worden beslecht.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.