Europa Jagellonica tentoonstelling

De Tsjechische stad Kutna Hora waar ook enkele gebouwen deel uitmaken van de tentoonstelling

De Tsjechische stad Kutna Hora is de eerste stop van de grote tentoonstelling “Europa Jagellonica”. Deze tentoonstelling laat vooral werk zien uit de Jagiellonian dynastie, die duurde van 1386 tot 1572. Die tijd heeft veel betekent voor de kunst en cultuur in Centraal-Europa. De stad Kutna Hora is daar een goed voorbeeld van. De stad staat op de werelderfgoed lijst en in 1471 kwam de eerste Tsjechische koning van de dynastie Jagiellonian hier. De stad had in die tijd veel zilver en kon daarom mooie bouwwerken neerzetten, veel gebouwen zijn ook verwerkt in de tentoonstelling. Sommige zijn zelfs voor de eerste keer voor publiek geopend, zoals de Sint Barbara Kathedraal. Het thema van de tentoonstelling in Tsjechië is “Silver Mining en kunst rond het jaar 1500”.

De tentoonstelling laat meer dan 200 werken zien uit die tijd. Er zijn schilderijen en tekeningen van Albrecht Dürer, Lucas Cranach en vele andere middeleeuwse kunstenaars. Ook zijn er waardevolle documenten die behoren tot de koninklijke en gemeentelijke kantoren. Daarnaast zijn er Beelden en reliëfs van hout en steen uit het atelier van Veit Stoss en Meester Pavel van Levoc. En er zijn sieraden en andere luxe voorwerpen uit het dagelijkse leven te zien die het leven van de adel illustreren en de hoge standaard van het vakmanschap laten zien.

Nadat de tentoonstelling is afgelopen op 30 september zal deze doorreizen naar Polen en Duitsland. In Warschau zal “Europa Jagellonica” te zien zijn vanaf oktober 2012 tot januari 2013 op twee locaties – het Koninklijk Paleis en het Nationaal Museum. Het thema voor de Poolse sectie zal worden “Jagiellonian dynastie – Europese heersers tussen de Oostzee, de Adriatische Zee en Zwarte Zee”.
Europa Jagellonica zal eindigen in de Duitse stad Potsdam van maart 2013 tot juni 2013. De titel van het Duitse gedeelte zal zijn “De verbinding van liefde en trouw. Huwelijkse politiek van de Jagiellonian dynastie met de keizerlijke adellijke families”.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.