Fietsen langs Vlaamse forten


Dit jaar maar eens niet zo ver op vakantie, of alleen dagjes uit? Dan is hier een avontuur dat ieder gezin vanuit Zuid-Nederland makkelijk kan aangaan: Een wandeling of fietstocht langs een vergeten verdedigingscorridor in België. Ooit had de Antitankgracht tussen Berendrecht en Oelegem een militaire betekenis. Vandaag vormt ze het langste beschermde landschap van Vlaanderen en de mooiste verbinding tussen de stad Antwerpen en de Kempen. Een gloednieuwe belevingsbox helpt jong en oud dit bijzondere gebied verkennen. De box bevat fiets- en wandellussen, twee spannende kinderspelen en informatie over het boeiende erfgoed en fraaie landschap.

De Antitankgracht is 33 km lang en verbindt de Schelde (Berendrecht) met het Albertkanaal (Oelegem). Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939 en moest Antwerpen helpen beschermen tegen een vijandige aanval. Anno 2012 regeren ruimte en rust. De Antitankgracht vormt het langste beschermde landschap van Vlaanderen, met een opmerkelijke fauna en flora. Een gedroomd decor voor wie houdt van fietsen, wandelen, erfgoed en natuur. De gloednieuwe belevingsbox speelt daar perfect op in. Bert Geboers, directeur Toerisme Provincie Antwerpen, legt uit: “De box bevat 1 fietslus en 4 wandellussen langs knooppunten. De kaart ‘Forten en linies in de grensregio’ en de brochure ‘De Antitankgracht vroeger en nu’ zitten vol boeiende weetjes over het gebied waarin je fietst of wandelt.”

De belevingsbox bevat ook twee originele suggesties voor kinderen. Allereerst een fietsroute met doe-opdrachten vanuit Provinciaal Groendomein Vrieselhof in Oelegem. Tijdens hun trip kruipen de kinderen in de huid van een soldaat of een natuurprofessor. Spannend wordt het met het digitale spel ‘Expeditie Explosief’ in De Mik en De Inslag in Brasschaat. De uitdaging? Binnen 2 uur een bom ontmantelen, want anders … Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert, licht toe: “De nieuwe belevingsbox bewijst het: de Antitankgracht vormt een fijn uitje voor een heel uiteenlopend publiek. Zowel families met jonge kinderen, liefhebbers van een deugddoende fiets- of wandeltocht als fans van militair erfgoed en ongerepte natuur. Van heel ontspannend tot lekker spannend: het kan allemaal.”

De Antitankgracht Belevingsbox (Prijs: 5 euro) is verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren in Brasschaat, Brecht, Essen, Kapellen, Ranst, Schilde en Zoersel. Online bestellen kan via www.toerismeprovincieantwerpen.be (+ verzendkosten).


Grotere kaart weergeven

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.